По информация на държавното обвинение той взел 5000 лева от търговско дружество, за да не променя наемна цена

Бивш кмет на Ихтиман и настоящ директор на професионалната гимназия в града е задържан с белязани 5 000 лева. Димитър Бонев е обвинен във взимане на подкуп от бизнесмен. Срещу парите Бонев обещал да не увеличава цената на аренда между училището и търговско дружество. Версията на директора е коренно различна.

Според прокуратурата в основата на корупционната афера било желанието на Димитър Бонев да увеличи цената на наема на около 200 декара земя. Тя е на училището, но е дадена за ползване на фирма на  бизнесмена Валентин Галчев.

“Започват разговори неофициални с фирмата за увеличаване на наемната цена, тъй като се счита, че била ниска”, каза Нина Панчева, прокурор в Софийската окръжна прокуратура.

Задържаха бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев

По договор тя била около 9 лева на декар.

„ Неподдържана и необработвана, при която жалбоподателят е вложил доста средства”, каза още Панчева.

Обвиненият училищен директор обаче твърди друго. Казва, че бизнесменът го притискал да сключат анекс към договора за аренда, с който да се промени предназначението на земята.

„Той е насадил лешникови насаждения, лешниковите насаждения не дават плод първата-втората година. Те дават петата-шестата година. А договорът му е вече пета година, още 4 г. и ще изтече”, заяви обвиняемият Димитър Бонев.

Според Бонев дори се е стигнало и до грозни сцени.

“Идва в училището, заплашва ме с бухалки, че ще ми счупи краката”, добави той.

Пред NOVA Валентин Галчев каза само, че е изпълнил гражданския си дълг, като съобщил за подкупа в прокуратурата.

 “Той донесе парите за наем на мой приятел, който в момента е при мен за земеделска земя. Още на слизане от колата, полицаите ме заключиха”, каза още Бонев.

Според съда има доказателства срещу Бонев, но няма данни, че той ще се укрие или ще извърши престъпление. Затова след 72 часа арест, той беше пуснат на свобода срещу 3 хиляди лева гаранция. На свобода без мярка за неотклонение остава и соченият за съучастник на директора - Страхил Алексов, който е бизнесмен от Ихтиман.

Репортер: Стоян Нешев