В петък кметът на София инспектира ремонта

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери реконструкцията на бившата сграда на топлоцентралата на НДК, която ще се превърне в център за съвременно изкуство.

„Наистина ключов, знаков обект, който ни приобщава с най-добрите европейски примери и европейски градове, с грижата и възможностите за съвременно изкуство. Мястото е прекрасно, в самия Южен парк. Условието, което поставих беше по никакъв начин да не се навлиза в парка”, каза кметът на София.

„Той по някакъв начин облагородява средата. Създава ново преживяване в парка и изобщо в столицата”, поясни  арх. Адриана Сърбова, архитект по проекта “Топлоцентрала”.

Пет големи ремонта в София през лятото

Проектът е на стойност три милиона и 700 хиляди лева и се финансира от Столична община. Строителните дейности ще приключат в началото на следващата година, а самият той  трябва да заработи през 2022 г. За изпълнението му, след международен конкурс от над 60 участници, е избрано българско студио.

„Проектът предвижда максимално запазване на промишления вид на сградата. Разбира се, има и много зеленина, дървета”, каза още Фандъкова.

„Голяма ценност на този проект е, че успява да съхрани максимално духа на мястото, духа на тази индустриална сграда”, каза още Сърбова.

В обекта са включени мултифункционална зала, малък амфитеатър, студия, кафене и резиденция за творци, дошли от чужбина.

„Надяваме се да се включи и Министерството на културата в самото управление на центъра. Защото това ще бъде единственият такъв център в България”, поясни кметицата.