Великобритания на прага на втора вълна на COVID-19

Над 100 хиляди жертви на COVID-19 се очакват наесен в Обединеното кралство. Преди няколко дни, тази плашеща прогноза смрази кръвта на жителите на Острова. Базирана на доклад на Академията по медицински науки, поръчан от Патрик Валънс - главен научен съветник на властите в Лондон, според доклада предварителни мерки против това трябва да се вземат незабавно. Въпреки сравнително овладяната в момента ситуация.

„В момента ситуацията е, да кажем, леко по-спокойна. Казвам леко, защото това, според мен, е малко едно затишие през буря”, споделя д-р Георги Карамитев.

Специалист в областта на образната диагностика и спешната медицина, пандемията заварила 32-годишния медик в Ливърпул - един от най-силно засегнатите от вируса английски градове.

„В Англия беше много тежко. Нямаше никакви лекари, нямаше медицински сестри достатъчно. Самият аз, в началото на пандемията, имах 15 пациента, за които се грижех. Не можеше да се разчита на медицинските сестри,  по простата причина, че те бяха също доста малко. Нямаше абсолютно никакво значение кой с каква специалност е, просто приемаха хора, които имат умения. Като казвам умения, имам предвид от най-базисните неща”, казва Карамитев.

Когато болницата, в която работи започнала да се препълва, българският лекар не се замислил и за момент. Сложил предпазното облекло и застанал като доброволец, рамо до рамо, с колегите си в първите редици.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.