Кралското семейство се извини, че е нарушило строгите правила за борба с коронавируса

Кралят и кралицата на Нидерландия нарушиха правилата на социалната дистанция, наложени заради пандемията от коронавирус, по време на ваканцията си на гръцки остров, съобщи АФП.

Европа отново затяга мерките срещу коронавируса

В интернет беше разпространена снимка, на която се вижда как кралските особи са се прегърнали с мъж, който се оказа собственик на ресторант на остров Миконос. На снимката крал Вилем-Александър е с разрошена коса, по риза с навити ръкави и с маска за лице, която носи на ръката си. До него е усмихната му съпруга Максима, прегърната от другия мъж.

Koning over foto: 'Hadden coronaregels moeten naleven'.https://t.co/GTyqTK2nCJ In een Twitterbericht hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima gereageerd op de commotie die is ontstaan over een vakantiefoto. Daarop is te zien dat het koningspaar, op vakantie in ... pic.twitter.com/MM13cNnm8D

— NL Nieuws (@NieuwsNu123) August 24, 2020

Кралската двойка се извини в Twitter, че са нарушили правилата, въведени на гръцкия остров заради нарастващия брой на заразени с COVID-19.

НА ПЛАЖ С МАСКА: Строги мерки срещу коронавируса в гръцките курорти

"В медиите се появи снимка, на която се вижда,че спазваме твърде малка социална дистанция. В спонтанността на момента не обърнахме внимание на това. А трябваше. Защото и по време на ваканция спазването на правилата е важно, за да победим вируса", написаха кралят и кралицата.

‘In media verscheen een foto waarop we te weinig afstand houden. In de spontaniteit van het moment hebben we daar niet goed op gelet. Dat hadden we natuurlijk wel moeten doen. Want ook op vakantie is naleven van coronaregels essentieel om het virus eronder te krijgen’-WA & Máxima

— Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) August 24, 2020

Гръцките власти въведоха строги мерки на някои от най-известните си дестинации до края на август. Те включват носенето на маски както на закрито, така и на открито. Прекратени бяха всички масови прояви – партита, търговски панаири и пазари. Забранени са всякакви събирания на повече от 9 души на едно място, а в заведенията за обществено хранене е позволено присъствието на не повече от 4 души.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.