Премиерът инспектира мястото

Започна процедурата за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Очаква се правителството да приеме това решение утре, стана ясно при включване на премиера на живо в личния му профил във Facebook.

Бойко Борисов отиде на мястото, където вероятно ще се прави новият блок на атомната централа. Планове за него бяха анонсирани още през 2012 година. Борисов заведе на място и президентите на двата синдиката.

„Тази нива ще бъде 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй”. Това е площадката, която виждате. Искаме да направим 7-ми блок”, заяви премиерът.

Борисов посочи, че това е пътят към 100% диверсификация. Енергийният министър Теменужка Петкова пък обясни, че тепърва ще се прави проучване за най-новите технологии.  

„Не са много възможностите. А и вече мисля, че достатъчно се напатихме като държава – да плащаме и след това да не става. Само плащаме и стоят като паметници. Нова технология, американска технология, най-съвременната технология. 70 години после да работи. Диверсификация пълна на енергията”, коментира Борисов.

След ядрената енергетика премиерът обясни и за увеличението на пенсиите от догодина, нови компютри и по-високите заплати на учителите. „Утре ще купим 16 хиляди компютри за училищата. 360 млн. за учителите, за да си завършим това, което сме обещали- за 4-те години двойно увеличение на заплатите”, каза той.

„11 години всяко наше правителство, всеки наш финансов министър сме държали бюджетът да е на излишък. Никой не може да ме обвини в предизборни… или в каквото е било харчене. 13 избори са минали досега - някога да съм го правил това. Сега сме в условията на пандемията”, коментира още Борисов.

Обиколката  на премиера продължи с инспекция на пътя Ботевград-Мездра и разговори с новия кмет на Ботевград.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.