Стигна се и до скандал в пленарна зала

Опозицията официално поиска оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева. БСП и ДПС внесоха 96 подписа в деловодството на Народното събрание.        

И БСП и ДПС са категорични, че председателят на парламента трябва да освободи поста. Нарушавала Конституцията и уронвала престижа й. За искането си ДПС е провело консултации и с управляващите от ГЕРБ.

„Изразиха съгласие с изложените пред тях мотиви от наша страна”, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Нинова: Внасяме искане за оставката на Караянчева

ДПС са представили конкретни сигнали за съвместимост и несъвместимост на членове на различни органи, които повече от година не са внасяни от председателя на НС за разглеждане в зала. Такъв сигнал има и за член в ръкводството на ЦИК, уточни Мустафа Карадайъ. И допълни: „Но тук въпросът вече е по-дълбок и утре ще видим отношението на ГЕРБ какво е, дали ГЕРБ като цяло се олицетворява с образа на госпожа Караянчева”.

Социалистите пък добавят към мотивите си и обвинението, че Цвета Караянчева отклонява участията на премиера Бойко Борисов в парламентарния контрол, отбелязват и като обида към българските избиратели речта на Караянчева пред актива на ГЕРБ в почивен ден.

„Обществото настръхна при обидното, арогантно и високомерно изявление по повод магистралите, че „като не ни харесват - ходи пеша бе”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Ответната реакция от страна на ГЕРБ не закъсня. „Заставаме твърдо зад Караянчева като председател на Народното събрание. Употребата на парламента за тяснопартийни интереси не е инвестиция с дългосрочен дивидент”, каза Даниела Дариткова.

Разглеждането и гласуването на оставката на Цвета Караянчева ще е утре сутрин. Според правилника отстраняването на председател на парламента става с обикновено мнозинство - тоест, половината от присъстващите депутати.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.