„Постигнато е Споразумение за оттегляне", увери министърът на външните работи

„Един от основните приоритети на българското правителство е защита на българските граждани във Великобритания. Успяхме да постигнем Споразумение за оттегляне, макар и дълго преговаряне. То влезе в сила от 01.02.2020 г. и гарантира правата на всички граждани на ЕС, включително и на българските, които са пристигнали в Обединеното кралство преди края на преходния период – 31.12.2020 г." Това каза в отговор на депутатски въпрос министърът на външните работи Екатерина Захариева, предаде БГНЕС.

„Българските граждани, които все още не са придобили правото на постоянно пребиваване, но в момента живеят във Великобритания, са изцяло защитени от Споразумението за оттегляне. Те могат да продължат да пребивават в страната и да придобият правата за постоянно пребиваване когато навършат 5 години. Дори гражданите, които ще пристигнат там до края на годината, ще се ползват със същите права и задължения, като тези, които са пристигнали преди първи февруари“, обясни тя.

Преговорите за Brexit продължават до 31 декември

Захариева каза, че всички европейски граждани, както и българските, ще трябва да кандидатстват по схемата за уседналост за ЕС, за да могат и след края на тази година да се ползват с досегашните права.

„В случай, че кандидатурата им е успешна ще получат статут на установено лице, даващ право на постоянно пребиваване или статут на лице, в процес на установяване. След като достигнат период от 5 години на законно пребиваване на Обединеното кралство, те ще могат да кандидатстват за статут на постоянно пребиваващ. Решението за даване на статут на уседналост или за временен статут на уседналост е въпрос на вътрешни правила и се основават на ясно дефинирани изисквания“, обясни тя и каза, че разликата в двата вида статути засяга достъпа до социални услуги.

СРЕЩА НА ВЪРХА: Лидерите на ЕС обсъждат COVID-19, Brexit и климата

Тя посочи, че физически паспорт няма да се издават на чужденците, а те ще са дигитални и отчете, че българите са най-голямата група чужденци, които са получили статут на уседналост.

Захариева съобщи, че след 31 декември Великобритания иска да налага своя контрол и да не прилага принципа за свободното право на придвижване, въпреки че държавата ни настоява да се зачитат тези права, независимо от принадлежността.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.