Урсула фон дер Лайен не присъстваше на дебата

Темата за коронавируса се превърна във водеща за Европейския съвет, който започна днес в Брюксел. Освен обсъждането на общи мерки, дебатът беше белязан и от отсъствието на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която е под карантина.

Два месеца и половина след напускането на Великобритания от Европейския съюз, преговорите как ще продължат отношенията продължават да са в задънена улица. Пробив нямаше и на днешния Европейски съвет. Лидерите обаче бяха категорични – споразумение може да има, но не всяка цена.

Премиерът Борисов пристигна в Брюксел

Те се разбраха да удвоят усилията си за подготовка на всички нива и всякакви варианти. Включително и Brexit без сделка.

„Разочаровани сме, че няма напредък. Вярваме в главния ни преговарящ Мишел Барние и призоваваме Обединеното Кралство да направи необходимите действия за решаване на ситуацията”, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Нашите позиции бяха ясни от първия ден на тези преговори – ако искате достъп до нашия икономически пазар и 450 милиона души, трябва да има честно състезание”, коментира Мишел Барние, главен преговарящ с Великобритания.

По-голямата част от дискусията мина без председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайън. Неин сътрудник е заразен с коронавирус. Тестът на фон дер Лайън е отрицателен, но тя се самоизолира. Цялостната координация на Съюза по отношение на ваксините отново беше сред основните теми.

„Взехме важни решения, но това не е достатъчно. Трябва да продължим да работим заедно на европейско ниво, за да спрем разпространението” , заяви Шарл Мишел.

Генералният секретар на ЕНП към Борисов: Редовните избори през март ще предложат легитимно решение

 

„Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави членки да бъде прозрачно и справедливо. Да помагаме на медицинските системи да удържат, тъй като всяко затваряне на икономиките вече ще е фатално”, смята премиерът Бойко Борисов.

Основен акцент на срещата е и зелената сделка. Борисов иска да се търси компромис с въглищните централи, които според европейска директива трябва да бъдат затворени до 2025  г.

България ще уточни пред ЕК предизвикателствата за затварянето на ТЕЦ-овете

“Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава - близо 60% от енергията се произвежда от въглища” , посочи Борисов. 

По-късно стана ясно, че лидерите на ЕС ще вземат решение за по-строга „зелена сделка” до 2030 г. на срещата на върха през декември, оставяйки повече време за формиране на единна реакция и общи действия срещу климатичните промени, пише БГНЕС.

Разговорите ще продължават в петък.  

Репортери: Лилия Мустакова, Добромир Николов

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.