Инцидентът предизвика лавина от недоволство в социалните мрежи

В село Рибачи в град Вилючинск, Камчатка, където се намира базата на руския Тихоокеански флот, застреляха мечка и мече, изкачили се на ядрена подводница, предаде Би Би Си, цитирана от БГНЕС. Видеото за случилото се с животните предизвика възмущение в социалните мрежи. В понеделник инцидентът беше коментиран от пресслужбата на Тихоокеанския флот. От изявлението става ясно, че животните са преплували залива Крашенинников и са се качили на подводницата.

Мечки убиха служител в парк за диви животни в Шанхай

"За неутрализиране на дивите животни, които представляват опасност за хората, както би следвало да се прави в такива ситуации, беше извикан инструктор по лов в района Елизовски от затвореното административно-териториално образувание Вилючинск, който с помощта на специализирано ловно оръжие отстреля мечките", се посочва в изявлението.

According to @interfax_news special hunters killed a bear and her kid because of violent behavior. Some days ago bears swam and climbed on board one of RuNAVY SSBN at Kamchatka naval base. pic.twitter.com/da9d3uWHsT

— KURYER🤔 (@RSS_40) November 9, 2020

Видеото, което показва как мечка и мече плуват до подводницата, беше широко разпространено в социалните мрежи предишния ден. Много потребители смятат, че това е нехуманно отношение към животните. На записа се чуват изстрели и се вижда как една от мечките пада във водата.

A bear and it’s cub climbed aboard a Russian Pacific Fleet submarine (looks like either the Aleksandr Nevsky or Vladimir Monomakh Project 955 Borei SSBN) at Russia’s Rybachiy submarine base in Kamchatka. The bear was shot at the end of the video. https://t.co/9qazBanWnu pic.twitter.com/RW8kHJLx9H

— Rob Lee (@RALee85) November 9, 2020

"Няма друг начин. Няма къде да я прогоните [мечката]. Ако я изгоните, тя ще се озове в това село", коментира авторът на видеото. Видеото предизвика стотици гневни коментари, като общото им звучене е, че подводничарите имат твърде жестоко отношение спрямо животните.

Избраха най-дебелата мечка в Аляска (СНИМКА)

Както съобщи за издание „Камчатка-Информ” ръководителят на отдела на горската агенция на територията на Камчатка Владимир Гордиенко, убитата мечка се държала нетипично. "Междувременно ще поясня, че във Вилючинск появата на мечки в селището не е необичайно. Този град държи първото място по брой принудителни отстрелвания на мечки, заедно с Озерновски", каза Гордиенко. Според медията животните са доплували до ядрената подводница "Калмар" от проект 667BDR "Рязан". Това е ядрена ракетна подводница.

Мечка си "поигра" със спящ край басейна си мъж (ВИДЕО)

Според "Кам 24", общо на Камчатка живеят около 24 хиляди кафяви мечки, а такива животни често посещават Вилючинск. Обикновено напускат града сами, но понякога полицията и ловни експерти изгонват хищниците в гората или ги застрелват. От агенцията по горите на територията на Камчатка заявиха пред Интерфакс, че от началото на годината в региона са убити над 50 агресивни мечки.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.