Дванайсет представители на вида участваха в надпреварата тази година

Мечокът 747, известен още като "граф Авоардюпоа", спечели традиционния годишен конкурс в седмицата на дебелата мечка, организиран в Националния парк и резерват Катмай в Аляска, САЩ, съобщи БТА. Конкурсът отличава животното, което е натрупало най-много килограми в подготовка за зимата.

Мъжката мечка 747 носи името на големия модел самолет. Лауреатът тежи 635 килограма. "Най-често можете да го намерите в джакузито или в басейна. Само мъжки мечки с неговите размери, каквито се намират рядко, може да се изправят срещу него в битка за място за риболов", пише в официалната биография на 747.

Както повечето мъжки екземпляри с неговите габарити и възраст, мечокът има много белези по лицето, знак за суровия живот в дивата природа. Миналогодишният победител бе Холи, женска, която е раждала поне пет пъти и дори осинови изоставено мече.

Да бъдат добре охранени по това време на годината е знак за добро здраве при мечките, защото им дава отлични шансове да преживеят зимата. Мечките в Аляска спят до шест месеца зимен сън. Дванайсет мечки участваха в надпреварата тази година. Победителят бе избран с гласуване онлайн от почитатели на природния парк.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.