Захариева разпореди на посланика да изрази силното си възмущение пред правителството

Запалиха българското знаме на карнавал в Северна Македония. Това се е случило на финала на мероприятието в село Вевчани, когато традиционно се палят маски, пише местната телевизия Алсат.

Мое Вевчани ❤️ 14.01.2021 г. #Непокор #СлободаНаДухот pic.twitter.com/xqpuwY3p9d

— Ѓорѓи Влајнкиноски 🇲🇰 (@gjorgjiVV) January 14, 2021

Според кмета на селото напрежението сред участниците в карнавала е ескалирало заради силното присъствие на полиция. Такова е имало, тъй като провеждането на фестивала е било забранено, но жителите на селото са се самоорганизирали.

Денеска продолжи традиционалниот Вевчански карневал откако вчера полицијата ги растера граѓаните поради прекршување на мерките за групирање на јавен простор. Ви пренесуваме дел од денешната атмосфера ⬇️ pic.twitter.com/5sEQ6fkaUd

— Радио МОФ (@RadioMOF) January 14, 2021

Вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред правителството на Република Северна Македония силното ни възмущение от този вандалски акт, съобщават от външното ни министерство. Посланик Ангелов вече направи остър устен демарш в МВнР на Република Северна Македония.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.