Животинките били опаковани в найлонови пликчета

Куфар със 185 костенурки е заловен на летището на островите Галапагос. Целта е била да бъдат изнесени от архипелага към Еквадор. Животинките първо били опаковани в найлонови пликчета и след това натъпкани в куфара. 10 от тях не са оцелели, предаде БТА.

Открити са при рутинна проверка. Възрастта им не превишава 3 месеца и черупките им са много крехки. Това прави трудно откриването на оригиналното им местообитание в архипелага.

Las tortugas estaban inmovilizadas con plástico, fueron detectadas por nuestros equipos de rayos x dentro de una maleta color rojo. pic.twitter.com/HC9AhUPOT5

— Aeropuerto Ecológico de Galápagos (@aerogalapagos) March 28, 2021

Властите хванаха 599 червенобузи костенурки на летище София

Министърът на околната среда на Еквадор Марсело Мата осъди „вандалския акт, който е престъпление срещу фауната и природното наследство на страната”. Той увери, че виновниците ще бъдат наказани с цялата строгост на закона.

WATCH: Luggage containing 185 endangered baby land turtles was discovered in the Galápagos Islands. pic.twitter.com/RPJwZSLRf5

— CBS News (@CBSNews) March 29, 2021

Нелегалният трафик на диви животински видове предвижда лишаване от свобода от 1 до 3 години според еквадорското законодателство.

Затвор за руснаци, пренесли костенурки от рядък вид

Островите Галапагос са разположени на около 1000 километра от бреговете на Еквадор и се славят с уникалното си биоразнообразие.