Освен издръжливи, костенурките са много опасни за другите животни

Контрабанда с костенурки! Задържаха 600 от вида червенобуза костенурка на летище София. Влечугите били вписани като живи рибки. Забранени са за внос в Евросъюза от няколко месеца.


Костенурките са гости, но неканени на Софийския зоопарк от няколко дни. Те са настанени в отделно помещение в специални легени. Според експертите влечугите не са по-големи от няколко дни. Всички обаче се чудят какво да ги правят, защото са много и освен това опасни за другите видове. Забранено и да се пускат в околната среда.


От седмица дом за 599 –те контрабандни червенобузи костенурки е Софийската зоологическа градина. Там ги приютяват, защото са спасителен център.


„Спасителен център означава да спасиш няколко животни, в случая това не е спасителен център, а се превръща във ферма. 600 животни, които нямаш право да ги върнеш в околната среда или там, от където са докарани, защото са доказателство”, обяснява шефът на зоопарка Манол Нейков.


Пристигат у нас от Сингапур. С полет, който минава през Букурещ, но там никой не се усъмнил в пратката, за която се знаело, че са живи рибки. Нашите власти обаче решават да проверят какво има в кашоните. Пратката била за пловдивска фирма. Оттам пък били категорични, че не са поръчвали червенобузи костенурки, а зелени. Вече се работи и по няколко версии.


„Не е изключено да са предназначени за продажба у нас или за продажба на пазари в ЕС”, обяснява директорът на митническо разузнаване и разследване Сергей Наков.


В зоомагазините такива костенурки се продават за около 10 лева. Малките влечуги стигат до България в жестоки условия – във всеки плик имало по 75.


„Така пристигат всички незаконно внесени животни – опаковани по безобразен начин, който оцелее – оцелее”, обяснява Соня Геновска от Столичния зоопарк.


Освен издръжливи, костенурките са много опасни за другите животни. Точно затова е забранено те да са в дивата природа. Много често хората ги изхвърлят след като ги гледат известно време в реките и езерата, обясниха екоекспертите. Оставят ги и в зоопарка в София.


„Тези костенурки, които имаме в езерото – няколкостотин до хиляда, не можем да сложим патиците при тях, защото дърпат малките патета и ги давят”, обяснява директорът на митническо разузнаване и разследване Сергей Наков.


„Те са много хищни животни. Изяждат хайвера на рибите”, казва Соня Геновска от Столичния зоопарк.


В други европейски държави дори унищожавали тези костенурки, ако някой се опита да ги внесе нелегално.


Това не са първите конфискувани животни, които отиват в зоопарка. Преди месеци са задържани няколко хиляди змиорки и папагали жако. Всички се съмняват обаче, че ще има наказани.


Повече по темата гледайте във видеото.