Служебният премиер предложи той да бъде освободен

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев с първи коментар, след като стана ясно, че служебният премиер Стефан Янев ще предложи той да бъде освободен. Георгиев е категоричен, че премахването му като председател на Агенцията е свързано с разкритите руски шпиони в България. 

„Обяснявам си го с това, че в работата си сме допуснали някакви грешки. Една от тях е, че в последните години в новата история направихме операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания, особено последните, свързани с хващането на шпионите, които работеха за Русия”, добави той.

Сменят шефа на ДАНС (ВИДЕО)

Той коментира и мотива за отстраняването му: „Уронване престижа на Агенцията. Аз ли уроних престижа на Агенцията?”. Той каза, че не е съгласен с извода. Обясни обаче, че очаква указа за освобождаването си и ще си тръгне от Агенцията с гордо вдигната глава.

„Със самочувствието, че е свършена много работа, че последните години е работено перфектно със сектора за сигурност”, допълни той.

„Аз съм работил с пет правителства. Откъде накъде ще се говори, че аз съм политически обвързан. По същата логика, който ще дойде сега, трябва да е политически обвързан”, допълни още Георгиев.

Шефът на ДАНС обясни, че лично е отишъл в Министерския съвет - тогава обаче не бил приет. След това е поканен на среща, на която му било казано, че не иска да работи със служебния кабинет. 

„Премиерът ми го каза. Нито съм твърдял такова нещо, нито твърдя. Цялата работа прилича на това - дали си с шапка. Ако си със шапка - защо си с шапка. Ако си без шапка - защо си без шапка. Ако си с кафяви обувки - защо си с кафяви обувки. Ако си с черни обувки - защо си с черни обувки”, добави още той.

Борисов: Сменят шефа на ДАНС, защото разкри шпионската мрежа на Русия

Той заяви, че Държавната агенция „Национална сигурност“ не е подслушвала политици и докладът за това бил на бюрото на премиера Стефан Янев.

Георгиев сподели и свое притеснение - че силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от три години, което не е било обжалвано. 

Предложението за отстраняването на Георгиев първо трябва да бъде прието от президента Румен Радев.

„Не е толкова трудно да дефинираме основите на тези мотиви. В поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата, и създаде основание да се смята, че действията му са политически ориентирани”, обясни мотивите си Янев по-рано през деня. 

Мястото на Георгиев ще бъде заето от Пламен Тончев, който е дългогодишен служител на Агенцията и директор на регионална структура на ДАНС.

СКАНДАЛЪТ С ПОДСЛУШВАНИЯТА: Какво ще се случи с шефовете на службите?

Протест блокира входа на ДАНС, изведоха служителите през сградата на НСО