Това предлагат от служебния кабинет на президента Радев

Премиерът Стефан Янев ще предложи шефът на ДАНС Димитър Георгиев да бъде освободен от поста си. Предложението трябва да бъде прието от президента Румен Радев. Това стана ясно след редовното заседание на правителството. За негов заместник е предложен Пламен Тончев. По-късно Георгиев коментира, че премахването му като председател на агенцията е свързано с разкритите руски шпиони в България.

Шефът на ДАНС за отстраняването: Неразривно свързано с разкритите руски шпиони

Дни след като шефът на ДАНС Димитър Георгиев предсрочно прекрати дългия си неплатен отпуск служебният премиер взе решение за освобождаването му. Сега президентът Румен Радев трябва да подпише указ.

„С поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че действията му са политически мотивирани”, обясни решението си служебният премиер. 

„Аз съм работил с пет правителства - откъде накъде ще се говори, че съм политически обвързан. По същата логика този, който ще дойде сега, и той ще е политически обвързан”, коментира шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

 


Мястото на Георгиев ще бъде заето от Пламен Тончев, който е дългогодишен служител на Агенцията и директор на регионална структура на ДАНС.

„Такива смени ще се правят само на управленски нива – хора, които не показват професионализъм, почтеност и ангажираност към длъжностите, които заемат. Работещите в администрацията да са спокойни. Не правим чистки”, обясни Янев.

Не като чистка, а като реваншизъм. Така бившият премиер Бойко Борисов определи отстраняването на шефа на ДАНС.

„Махането на шефовете на служби – особено сега на ДАНС, единствените причини са разкриването на шпионските мрежи на Русия. Единствените. Оттук нататък, мога да се обзаложа с всеки един от вас, никога в България повече няма да разкрият повече руски шпиони. Никога! Това е единствената причина да ги махнат”, смята Борисов.

Борисов: Сменят шефа на ДАНС, защото разкри шпионската мрежа на Русия

„Първата информация, която беше поискана от служебното правителство, от премиера, бе за шпионския скандал. Тя му е предоставена”, посочи Димитър Георгиев.

На въпрос дали служебният премиер има нещо общо с руските шпиони, Георгиев отговори: „Не, не твърдя нищо. Слушайте ме внимателно - за мен това са свързани неща”. 

Относно другите председатели на служби у нас Стефан Янев каза, че към този момент не са взели решение каква ще е съдбата им.