Трима евродепутати също коментираха темата

САЩ удариха мощно камбаната и раздрусаха политическата ни къща. След като двама знакови бизнесмени на късния преход – Пеевски и Божков, бяха ударени чрез закона „Магнитски“, мога да прогнозирам – предстоящите избори няма да са същите. В момента имаме един нов, голям проблем – тотална криза на лидерството. Гост в студиото на "Денят на живо" е Валерия Велева, журналист и създател на сайта "Епицентър". 

"Тоталната криза на лидерството не е отсега, просто сега лъсна. В последните 7-8 години това се забелязва, няма истински авторитети. Няма личности, които нацията да припознава като водачи - обществено признати хора", заяви тя.

Велева: Целта на служебния кабинет е да отвори вратите на Радев за втори мандат

По думите й санкциите от САЩ са атомна бомба в политическия живот и всеки ще иска да стои встрани. Определя го като удар по целия олигархичен модел на управление и прехода.

Според нея най-големият удар понасят ГЕРБ, а след това е ДПС. А много важно е какво ще направи главният прокурор. 

"Неназоваването на действащ политически лидер, който се споменава, че е замесен в съобщението на САЩ, създава лош шум в системата", коментира Велева.

Тя каза, че две силни политико-икономически групировки се съревновват - едната отича, за да дойде следващата, но това няма да създаде нормални условия за изборите.

Трима евродепутати също изложиха своите тези по темата.

Андрей Ковачев заяви, че ГЕРБ винаги са били за глобален „Магнитски“ акт.

"БСП винаги са гласували срещу всякакъв санкционен режим свързан с руските шпионски мрежи. Ние сме срещу дезинформацията, да не се разпространяват слухове „а ла Костинброд“, призова той.

САЩ налагат санкции на Пеевски, Божков, Желязков и на 64 фирми в България

"БСП са предложили Пеевски за шеф на ДАНС, служебното правителство разпространява дезинформация, без конкретика. Играе в полза на определени политически формации и „за“ избирането на Радев", смята Ковачев.

Петър Витанов от БСП пък защити партията си.

По думите му няма нищо срещу БСП в санкциите на САЩ.

"Те са удар срещу управлението на ГЕРБ. Това е оценката им за това управление", заяви той.

А според Ангел Джамбазки един от санкционираните - Петър Харалампиев, не е бил член на ВМРО и е бил предложен от Валери Симеонов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.