Машината е участвала в тренировъчен полет

Хеликоптер Black Hawk, участващ в тренировъчен полет за Деня на авиацията, кацна на кръгово кръстовище в Букурещ след техническа повреда, съобщава румънската държавна информационна агенция Agerpress, цитирана от Агенция „Фокус”. 

Black Hawk helicopter down in Bucharest, Romania. They were flying in formation. The Black Hawk started losing altitude and landed in Charles de Gaulle square, knocking down two light post.#helicopter #blackhawk #down #romania #bucharest #emergency #landing pic.twitter.com/ymVhhhxvW3

— robin (@robinsimion) July 15, 2021

​Уточнява се, че движението е изцяло ограничено между площад „Шарл дьо Гол“ и Статуята на авиаторите и отчасти по „Калеа Доробанцилор“, а трафикът до Триумфалната арка е пренасочен в една посока.

Говорителят на Министерството на отбраната Константин Спину заяви, че по време на учебния полет в четвъртък, изпълняван от румънските и американските военновъздушни сили, хеликоптерът UH60 Black Hawk е подал съобщение за техническа повреда, поради което се наложило аварийното му кацане. Запитан дали в резултат на този инцидент са спрени полетите на други Black Hawk, намиращи се в Румъния, Константин Спану каза, че в момента „няма информация нито за естеството на този инцидент, нито за мерките, които ще бъдат предприети от американската страна“.

Hard landing of a #USAirForce, #BlackHawk helicopter on a central boulevard in #Bucharest , #Romania. No victims pic.twitter.com/WUnBtmtREj

— Radu Tudor (@RaduTudor1970) July 15, 2021

​Пътната полиция се е намесила много бързо на място, за да блокира движението и да улесни кацането на хеликоптера на американските ВВС, поясниха властите. „Ако това не се беше случило, можехме да станем свидетели на трагедия“, обясни представител на полицията.