Сестрите Умено Сумияма и Коуме Кодама регистрираха рекорд на Гинес

Две сестри японки регистрираха рекорд на Гинес като най-възрастните живи еднояйчни близнаци в света, на възраст 107 години и 330 дни, съобщи Асошиейтед прес.

𝗼𝗹𝗱𝗲𝘀𝘁 𝗶𝗱𝗲𝗻𝘁𝗶𝗰𝗮𝗹 𝘁𝘄𝗶𝗻𝘀 (𝗳𝗲𝗺𝗮𝗹𝗲) Umeno and Koume were born on 5th November 1913 and now live in separate care homes at the age of 107. Read more 👇

— #GWR2022 OUT NOW (@GWR) September 20, 2021

Сестрите Умено Сумияма и Коуме Кодама са родени на 5 ноември 1913 г. на остров Шодошима. Те били трето и четвърто дете на родителите си, които имали общо единадесет деца.

На 1 септември сестрите са подобрили предишния рекорд от 107 години и 175 дни на други японски близначки - Кин Нарита и Гин Кание.

Близо 29 на сто от 125-милионното население на Япония - най-бързо застаряващата нация в света, са на възраст на и над 65 г., сочат правителствени данни. Около 86 510 от тях са столетници, половината от които са навършили сто години през 2021 г.

Японка отпразнува 117-ия си рожден ден (СНИМКА)

Сумияма и Кодама били разделени, след като завършили начално училище. Кодама била изпратена да работи като прислужничка на остров Кюшу и по-късно се омъжила там. Сумияма останала на родния остров и създала семейство там.

Guinness World Records: Japanese sisters certified world's oldest twins: Umeno Sumiyama and Koume Kodama from Japan are presented with their awards by Guinness World Records. pic.twitter.com/2k5ypleiKQ

— King Tri-Zi (@KingTriZi) September 20, 2021

 

Сестрите рядко се срещали, преди да навършат 70 години, когато започнали заедно да ходят на поклонение в някои от 88-те храма на остров Шикоку и се радват, че възстановили контактите си.

Техни роднини споделили пред представители на компанията, която отчита рекордите на Гинес, че сестрите се шегуват, че са надживели предишните рекордьорки Кин и Гин, превърнали се в знаменитости в страната в края на 90-те години заради възрастта и чувството си за хумор. Кин почина през 2000 г., а Гин - през 2001 г.

Най-старата двойка в света е на обща възраст 211 години (ВИДЕО+СНИМКИ)

Заради ограниченията за пандемията сертификатите за световния рекорд на Гинес не са връчени лично на новите рекордьорки, а са им изпратени по пощата до домовете за възрастни, където са настанени. Сумияма приела документа си със сълзи на очи, съобщиха от Гинес.