Тя е открита случайно в кутия за бонбони

Една от първите монети, изсечени в Нова Англия беше продадена на търг за повече от 350 хиляди щатски долара, предаде Асошиейтед прес. Тя е открита сред други, скрити в кутия от бонбони. Постигнатата цена е доста по-виска от предварително очакваната.

11,6 милиона евро за ръкопис на Айнщайн дадоха на търг в Париж (СНИМКИ)

Сребърната монета на стойност един шилинг е изсечена в Бостън през 1652 г. Смята се, че е с най-добрата изработка измежду няколко десетки подобни пари, за които се знае, че все още съществуват. Монетата е придобита от анонимен купувач от САЩ, наддавал онлайн в търга, организиран от базираната в Лондон компания "Мортън енд Идън". Очакваше се да бъде продадена за около 300 хиляди щатски долара.

The one shilling silver coin was made in Boston in 1652, and is one of just a dozen of these coins to exist. https://t.co/tEaG84yQQW

— Bangor Daily News (@bangordailynews) November 26, 2021

Преди 1652 г. монети от Англия, Нидерландия и други държави се използват като валута в Нова Англия. Заради недостиг обаче съд в Масачузетс назначава Джон Хъл за ръководител на монетния двор в Бостън, който изсича първите сребърни пари в Северна Америка. Дейността му обаче е спряна през 1682 г.

Продадоха за 43 млн. долара рядко копие на Конституцията на САЩ (СНИМКИ)

Рядката монета е предоставена за продажба от Уентуърт "Уенти" Бимонт, чийто баща наскоро я намерил в кутия от бонбони заедно със стотици други. Бимонт е наследник на Уилям Уентуърт, един от първите заселници в Нова Англия. Фамилията е сред най-известните в Ню Хемпшър. На търга бяха продадени и други редки американски монети, като някои от тях достигнаха цена от 80 хиляди щатски долара.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.