Сумата е рекордна за исторически документ

Изключително рядко оригинално копие на Конституцията на САЩ беше продадено в четвъртък за 43 милиона долара - световен рекорд за исторически документ на търг. Аукционната къща "Сотбис", която организира продажбата, заяви, че предметът е едно от само 13-те известни оцелели копия на американската харта, подписана на 17 септември 1787 г. във Филаделфия от бащите основатели на Америка, включително Джордж Вашингтон, Бенджамин Франклин и Джеймс Мадисън.

Книга се "завърна" в библиотека в Шотландия след 73 години

Спечелилият наддаването не беше идентифициран веднага. Група инвеститори в криптовалута бяха събрали 40 млн. долара, за да се опитат да купят документа, но не успяха, заяви консорциумът. "Не получихме конституцията, но въпреки това влязохме в историята", заяви групата, ConstitutionDAO в Twitter. "Счупихме рекорда за най-голямо краудфъндинг финансиране за физически обект и най-много пари, събрани от краудфъндинг за 72 часа, които, разбира се, ще бъдат възстановени на всички, които участваха", каза тя. 

Говорител на "Сотбис" заяви, че продажбата - за 43,2 млн. долара, включително комисионите - е световен рекорд за исторически документ, предложен на търг.

Селби Кифър, експерт по ръкописи и старинни книги в аукционната къща, заяви през септември, че този екземпляр вероятно е част от тираж от 500 екземпляра, отпечатан в деня преди подписването, и вероятно е слязъл от печатните машини вечерта на 16 септември 1787 г.

РЕКОРД: Продадоха картина на Фрида за почти 35 милиона долара (ВИДЕО)

Текстът с прочутото начало "Ние, народът на Съединените щати, за да създадем един по-съвършен съюз" е ратифициран от отделните щати, като се започне от Делауеър през декември 1787 г. и се стигне до Роуд Айлънд през май 1790 г. Официално документът се превръща в учредителната харта на Съединените щати на 21 юни 1788 г., когато Ню Хемпшир става деветият от 13-те щата, които я ратифицират.

Продаденият в четвъртък оригинален екземпляр - един от само два, които все още са в частни ръце, в случая на американската колекционерка Дороти Тапър Голдман - беше оценен през септември миналата година на 15-20 милиона долара. В крайна сметка той бе продаден за повече от два пъти по-висока сума, и то само за осем минути.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС