Жители на "Лагера" излязоха на протест срещу застрояването в района

Софийска градска прокуратура (СГП) проверява съставяни ли са незаконни актове за строителство и нарушения на разпоредби от Закона за общинската собственост относно недвижим имот в столичния квартал „Лагера“. Преписката е образувана в СГП по изпратени по компетентност от Върховна административна прокуратура (ВАП) материали, свързани с репортаж на NOVA.

Жители на столичен квартал на протест срещу застрояването в района

Жители на столичния квартал твърдят, че през миналата седмица багери и строителни работници са започнали подготовка за строеж в междублоковото им пространство, където ще бъде построена жилищна сграда. Ще бъде махнат паркинг, детска площадка и тревна площ. Нещо, с което те не са съгласни и са готови да изразят гражданското си недоволство като блокират ключови пътни участъци в района.

Проверката е възложена за съвместно извършване на СДВР, Регионална дирекция „Национален строителен контрол“ – София и Направление „Архитектура и градоустройство“ при Столична община. Прокурорът в СГП е дал конкретни указания, които следва да бъдат изпълнени в кратък срок.

Предстои да се извърши комплексна проверка, като се изпълнят дадените от СГП указания. Резултатите следва да бъдат докладвани на СГП и събраните материали да бъдат анализирани от прокурора, за да се прецени необходимостта от предприемане и на други мерки по реда на надзора за законност и/или административно-съдебния надзор, а при установяване на данни за извършено престъпление – да се предприемат съответни действия по реда на НПК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.