Това потвърдиха властите в Украйна

Руски танкове и военни камиони са в предградие на Киев. Новината потвърдиха властите в Украйна, предаде Би Би Си. Последните данни са, че най-предните руски части са на по-малко от 10 километра от града. Украинците се заканват, че чакат танковете с модерните антитанкови системи, които им изпратиха от чужбина. 

ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА В СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Украинските военни казват, че руски „шпиони" и „диверсанти" са забелязани на около 5 км от столицата, предаде БТА. 

Властите призовават хората да останат по домовете си и да се отбраняват с коктейли Молотов. Изстрели се чуват близо до района с правителствените сгради.

От сутринта са чути няколко експлозии. 

⚡️BREAKING: Russia’s forces have entered the Obolon district in Kyiv, where the Ukrainian military is currently fighting them. Ukraine’s Defense Ministry ask residents not to leave their house and prepare Molotov cocktails. The district is approximately 10 km from central Kyiv.

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) February 25, 2022

Чрез Twitter украинските военни сили призоваха всички, които искат, да се включат в отбраната, дори и да са малолетни.

Лондон: Русия иска да завземе цяла Украйна, но руската армия не се справя със задачата

Боевете продължават на много места в страната. Рано тази сутрин е имало и нови ракетни удари.

Русия не дава много информация как се развиват бойните действия на украинска територия. Но тази сутрин те казаха, че ще пратят парашутисти в чернобилската атомна електроцентрала. В руските медии всеки ден се публикуват предимно твърдения на сепаратистите в Донбас, че украинците ги обстрелват и има загинали цивилни. Както и че украински отряди се предават без бой.

Киев: Днес ще е най-тежкият ден от руската инвазия (ВИДЕО+СНИМКИ)

В Киев звучат сирени и хората бягат в мазетата или метрото. Така протече нощта за хиляди жители на украинската столица. И тази нощ е имало ракетни удари, казват от управата на града. Голям жилищен блок беше ударен от ракета или свален дрон. Ранени са поне 8 души. Повече от 150 са били евакуирани. Самолет е паднал и в един от южните квартали на столицата.

„Известно време успяхме да спим. Но всички се събудихме от мощния взрив. В 4:20 часа над нашия блок взривили ракета. Крихме се във ваната, докато накрая успеем да излезем от там”, разказва жителка на Киев.

 

 

Боевете продължават на много места в Украйна. Съобщава се за директен сблъсък с руските сили край град Херсон. Все още не е ясно каква е обстановката на голямото летище „Антонов”, недалеч от Киев. Това е товарно летище, на което Русия изпрати командоси с десетки бойни хеликоптери. Някои съобщават, че е превзето от руснаците, други че украинците спрели атаката. Президентът Володимир Зеленски каза във видеообръщение, че едно е очевидно - налагането на санкции не работи, а обявените от Запада заради руската инвазия не са достатъчни

„Тази сутрин сами отбраняваме страната си. Точно както вчера. А най-мощните сили в света гледат от далеч. Вчерашните санкции убедиха ли Путин да спре? Виждаме в небето ни и чувстваме под краката ни, че не са достатъчни”, заяви Зеленски.

Украинците твърдят, че атаката на Русия има две основни цели. Едната е да осъществи сухопътна връзка през цяла Украйна, от Донбас до молдовската граница. Другата е да обкръжат и изолират Киев. Президентът Зеленски каза, че една от главните им цели е да го елиминират.

„Оставам в столицата. Семейството ми е в Украйна, децата ми са в Украйна. Семейството ми не сме предатели. Те са граждани на тази страна. Къде точно се намират нямам право да кажа. Според информацията, която имам, врагът ме е определил като „цел номер 1". Семейството ми е „цел номер 2". Те искат да нанесат удар по Украйна, като унищожат държавния глава”, заяви Зеленски.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК