Вторият ден на военната операция започна с ракетен обстрел на града

Украйна очаква днес руските танкове да стигнат до Киев. Това обяви един от военните съветници на правителството. Според Киев днес ще е най-тежкият ден от руската инвазия. Медиите съобщават, че армията взривява мостове недалеч от столицата, за да забави руснаците.

ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА В СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Президентът Володимир Зеленски направи ново видеообръщение. Той каза, че и тази нощ в Киев е имало ракетни удари. Те са започнали в 4 часа сутринта и са поразили военни и цивилни цели.

НАЧАЛОТО НА ИНВАЗИЯТА: Хронология и актуална информация (ОБЗОР)

"Ударите срещу Киев с крилати или балистични ракети отново започнаха. Чух две силни експлозии", написа в профила си в Телеграм заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко.      

Жилищен блок в украинската столица гори. Кметът Кличко заяви, че сградата е ударена от ракета. Има ранени, а сградата е заплашена от рухване.

Самолет е паднал в един от южните квартали на града. Медии пишат, че това е руски самолет, който е бил свален и се е разбил в жилищен район, източно от Днепър. Тази информация не е потвърдена от независими източници.

Междувременно продължават сблъсъците по цялата територия на страната. Загинали са над 130 души - военни и мирни граждани. Повече от 300 са пострадалите, обявиха властите в Украйна. След като изстреля над 160 ракети по повече от 80 цели в Украйна, Русия започна мащабна наземна операция. Войски влязоха в съседната страна от север, изток и юг.

Украински граничен пост в Запорожка област e станал днес обект на ракетен удар, има жертви, съобщи службата за гранична охрана на Украйна, цитирана от Ройтерс.

Украинските войски съобщиха, че се бият с руски бронирани части тази сутрин на две места - Димер и Иванков, съответно на 45 и 80 км северозападно от столицата Киев, предаде Франс прес.
"Въздушно-десантните войски на въоръжените сили на Украйна водят боеве около населените места Димер и Иванков, където са пристигнали голям брой вражески танкове", съобщи армията на страницата си във Facebook.

Европейският съвет одобри нови санкции срещу Русия

Украинските сили съобщават, че са спрели настъплението на "превъзхождащите вражески сили" на река Тетерив, предаде ДПА. Мостът през реката е разрушен, се допълва в съобщението. 

Репортер на ДПА съобщи, че в Киев отново е отекнал вой на сирени. Градските власти призоваха всички граждани да потърсят сигурни убежища. Много хора се крият в метрото на столицата - град с 2,8 милиона жители.

Според съобщения на медиите руските сили са атакували летище в западния град Ровно. Съобщава се за сражения и в Суми на североизток, близо до границата с Русия. Тези съобщения не могат да бъдат потвърдени от независим източник, отбелязва ДПА.

Съобщава се за сблъсъци и загинали в редица градове. Ключова изглежда операцията на руснаците на летище недалеч от Киев. Товарната авиобаза беше превзета от руски командоси. Целта вероятно е тя да бъде използвана като плацдарм, за да кацнат още руски войници и техника.

Украинските части се сражават с руснаците, като дори медиите писаха, че са си върнали контрола над летището. От Съединените щати обаче заявиха, че тяхното разузнаване сочи, че руските войски са още по-близо до Киев.

Това беше отчасти причината за обръщението на президента Володимир Зеленски, който заяви, че руснаците планират да го убият, а украинците могат да разчитат само на себе си.

“Оставам в столицата. Семейството ми е в Украйна, децата ми са в Украйна. Ние не сме предатели. Граждани сме на тази страна. Къде точно се намират - нямам право да кажа. Според информацията, която имам, врагът ме е определил като "цел номер 1". Семейството ми е "цел номер 2". Те искат да нанесат удар по Украйна, като унищожат държавния глава”, каза той.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.