Путин напълно се самозаблуждава, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс

Русия възнамерява да завземе цяла Украйна, но руската армия не се справя със задачата от първия ден от инвазията, каза днес британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от Ройтерс.

Москва започна вчера инвазията си по суша, въздух и море след обявяване на война от президента Владимир Путин. Нахлуването стана най-голямата атака срещу европейска държава от Втората световна война насам.

ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА В СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Украинската столица Киев бе ударена от ракети днес в момент, когато руските сили са в настъпление, а украинският президент Володимир Зеленски призова международната общност да направи повече, отбелязвайки, че обявените досега санкции срещу Русия не са достатъчни.

"Определено смятаме, че Русия възнамерява да завладее цяла Украйна", каза Уолъс пред телевизия "Скай".

Путин каза, че Русия провежда "специална военна операция", за да спре украинските власти да не извършват "геноцид" срещу собственото си население - обвинение, което Западът нарича безпочвено. Руският президент казва също, че Украйна е изкуствено създадена държава, чиито земи исторически принадлежат на Русия.

Уолъс каза, че руската армия не се е справила с ключови задачи, оборвайки директно руското министерство на отбраната, което уверява, че тя е постигнала всички основни цели в първия ден на военната операция.

"Обратно на гръмките изявления и всъщност на визията на президента Путин, че някак си украинците ще бъдат освободени и ще се присъединят към каузата му, той напълно се самозаблуждава, а руската армия не се справя с основната цел на опрацията още от първия й ден", допълни Уолъс.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.