Ръководството увери, че компанията не работи по договори за Украйна и Русия

Министърът на икономиката Корнелия Нинова влезе изненадващо в оръжейното дружество “Кинтекс”. Това се случва само ден след като отстраненият директор Александър Михайлов обяви в ефира на NOVA, че български оръжия стигат до Украйна със сделки чрез посредници в Полша и Чехия. 

Той показа документи как 3 дни преди да бъде уволнен, пише до Корнелия Нинова, че прекратява договор с офшорна компания - посредник, която е получила милиони без да е извършила услуги. 

На “изненадващото посещение” в сградата на “Кинтекс” Нинова се срещна с ръководители на отдели в оръжейното дружество. 

Във видео, заснето от колектива, тя не допуска директора Александър Михайлов да присъства на разговорите, а служителите - да снимат. 

 

 

От “Кинтекс” определиха посещението като опит за сплашване, а причината - интервюто на Михайлов в ефира на NOVA. 

“Mоже би е трябвало "Кинтекс" също да участва в индиректните доставки на оръжие до Украйна, а ново ръководство би пазило това в тайна”, каза отстраненият директор и заяви, че “оръжие стига до Украйна, макар и през посредници”.

От документите, с които разполага NOVA става ясно, че 3 дни преди да бъде уволнен, Михайлов пише до министър Нинова, че прекратява договор с посредник от офшорно дружество, защото по думите му той е получил пари “незнайно за какво”. 

“Това дружество не е извършвало услуги в мналото въпреки 10-те милиона лева, които е получило”, поясни Михайлов. “Аз категорично се противопоставям да се изплащат такива средства и докато аз съм директор - такива няма да се изплащат”, допълни той. 

Сега съмненията са дали липсата на посредника в нов договор, който компанията предстои да сключи, на стойност 40млн. лева - може да е причината за уволненията.

В статус във Facebook вицепремиерът Нинова отхвърли твърдението за съществуването на договор за 40 млн. лв. В документи, предоставени от дружеството обаче се вижда, че преговорите и подписването му трябва да приключат до 31 май. На среща с бизнеса - министърът избегна въпросите по темата. 

 

“Изявленията на директора на “Кинтекс” нямат нищо общо с доставката на газ, инфлация, доходи и бедност”, заяви Нинова и предложи да говори по темата в друго време. 

Кога ще има позиция от министъра така и не стана ясно. А отстранения директор на “Кинтекс” обяви, че ще търси правата си в съда. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.