Партньорите в управлението казаха, че са изненадани от подобни текстове

Нов скандал в управлението. Появил се в медиите документ с разписани законови промени по модела „Магнитски” разбуни духовете в коалицията. Има ли държавата план да пише „черни” списъци и кой би попаднал в тях?

Разпространеният в медиите документ, за който се твърди, че е законопроект на управляващата партия и представлява българският вариант на закона „Магнитски” предвижда създаването на нов държавен орган, който да пази националната ни сигурност. Идеята е начело да застане вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Предвижда се органът да има право да пише два наказателни списъка, в които да попадат всички лица, за които има данни, че са извършили престъпления, свързани с националната, икономическата и финансовата сигурност на страната ни.

Работна група в МП пише проекта за икономическата и финансовата сигурност на държавата

Предвидените санкции са отнемане на имущество, запориране на всички сметки и активи. В тези списъци ще могат да бъдат включвани и политици. Ако лидер на дадена партия попадне в тях, то незабавно ще се спре държавната субсидия към формацията.

Днес властта не потвърди, но и не отрече истинността на този документ, а само посочи, че и сега подготвя законопроект в защита на националната сигурност. Коалиционните партньори реагираха бурно.

Появилите се текстове, предвиждащи санкции, се оказаха изненада за партиите в управлението.

„Този закон не е коментиран в коалиционния формат, не е коментиран вътре в партиите”, посочи Георги Свиленски от БСП.

„Подобни текстове изобщо не са били предмет на обсъждане, в какъвто и да е било политически формат”, заяви Христо Иванов от „Демократична България”.

Законопроект няма, убеден е и председателят на Народното събрание Никола Минчев.

„Това е работен проект, не знам как е изтекъл и защо. Вярвам, че преди да бъде във финален вариант има много време”, коментира той.

Проект: Нов извънреден орган за националната сигурност начело с Асен Василев

Партньорите във властта побързаха да обявят, че няма да подкрепят в страната ни да се пишат наказателни списъци.

„Ако въобще това е минало през мозъка на някой извратен политик, е абсолютен фашизъм”, обясни Станислав Балабанов от ИТН.

„Няма разумен човек в държавата, който да каже „да”, смята Свиленски.

„Аз разбирам защо се появява сега този пас към медиите, защото има хора, които се притесняват от още една вълна санкции по „Магнитски”, категоричен е Иванов.

Опозицията използва повода и атакува. „Този текст означава, че ако утре някой от вас обиди или наскърби Кирил Петков или Асен Василев - на вас могат да ви запорират цялото имущество”, смята Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.

„Управляващите целят да подчинят своите коалиционни партньори, които от няколко дни нещо мрънкат”, каза Хамид Хамид от ДПС.

Обяснението дойде в Министерския съвет. Закон, който да пази националната ни сигурност от финансови и икономически щети, все още се пише.

„В Министерството на правосъдието имаме работна група. Не е законопроектът, който беше публикуван в медиите”, уточни зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

„Този текст, честно казано, не съм го гледал в детайли. Има два или три варианта, които Правосъдното министерство като работна група е предоставило. Това, което е публикувано, въобще не е пускано нито за обществено обсъждане, нито е прието като какъвто и да е текст, който да излезе от групата”, подчерта вицепремиерът Асен Василев.

Според финансовия министър, след като българи попаднаха под ударите на закона „Магнитски“ у нас се е появила нуждата от законодателни промени. „Държавата нямаше как да защити държавните институции и фирми по адекватен начин. Поели сме ангажимент тази законодателна празнота да бъде запълнена”, добави Василев.

Ще включва ли защитата така наречените „черни списъци“ обаче тепърва ще стане ясно.