В нея участват експерти на МФ, МВнР, БНБ, НАП и представители на академичните среди

В Министерството на правосъдието е създадена работна група, която да изготви проект на закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата. В нея участват и експерти на Министерството на финансите, на външните работи, Българската народна банка, Националната агенция за приходите, представители на академичните среди и др., съобщават от МП. 

Проект: Нов извънреден орган за националната сигурност начело с Асен Василев

Към настоящия момент, работната група не е приключила своята работа. Разпространеният на 26.05.2022 г. в медиите текст на законопроект има несъответствия и явни противоречия с Конституцията на Република България, актовете на Европейския съюз и Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен в този му вид от Министерство на правосъдието и поставен на обсъждане, се казва още в съобщението.

Работната група стигна до несъмнен извод за важността от такава регулация, но при несъмнено съответствие с българския и европейския правов ред, заявяват от МП. И добавят, че веднага след като законопроектът бъде готов, той ще бъде разгласен.

„Аз останах с впечатление, че не е ясен авторът на този законопроект. Това, което мога да кажа, е, че в Министерството на правосъдието имаме работна група, която работи по Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за финансовата и икономическата сигурност на страната. Това не е законопроектът, който беше публикуван в медиите и ние не можем да застанем зад този законопроект, защото той противоречи на Конституцията, на европейското законодателство, на Европейската конвенция за защита на човека и основните свободи”, заяви Борислав Ганчев, зам.- министър на правосъдието.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.