В нея са заложени три приоритета, на които левицата ще държи да бъдат изпълнени

На четвъртата консултация при президента в петък се явиха представители на БСП - Корнелия Нинова, Георги Свиленски и Атанас Зафиров. Лидерът на партията заяви, че са готови да започнат преговори с досегашните си партньори за съставяне на нов кабинет, но категорично каза, че няма да преговарят с ГЕРБ и ДПС.

СНИМКИ ОТ КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

“В последните шест месеца изпитахме предизвикателствата на няколко кризи на гърба си. Положихме усилия да преведем страната и народа през тежките зимни месеци. Това правителство оставя България финансово стабилна и с рекорден ръст от 20% в индустриалното производство, което за първи път ни поставя на челно място в ЕС”, каза Нинова.

ГЕРБ при президента: Страната е в серия от кризи, поемаме отговорността да намерим решения

“Декларираме нашата готовност, ако решите третият мандат да бъде връчен на БСП, да положим усилия да проведем разговори с колегите, за да гарантираме работещ парламент със стабилно правителство”, заяви тя. 

От БСП обаче поставиха и условия - основата на разговорите да бъде на програмата, която са изработили съвместно с ПП и ДБ. В нея са заложени три приоритета, на които левицата ще държи да бъдат изпълнени. Това са социалната политика, стабилността на икономиката и “безкомпромисната борба с модела на управление на ГЕРБ и Бойко Борисов”.

ДПС при президента: Нужни са предсрочни избори

“Ние водим тази борба вече шеста година и смятаме, че тя трябва да продължи”, категорична бе Нинова.

На въпрос на президента какъв състав на Министерския съвет биха предпочели - политически или експертен, Нинова каза: “Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност. Чакат ни сериозни изпитания през есента и зимата”. 

Тя каза още, че премиерът трябва да бъде от най-голямата политическа сила - ”Продължаваме Промяната”, защото така е редно и това е демокрация”.

След разговора с президента от БСП заявиха, че позицията им оставаа непроменена - те няма да водят разговори с ГЕРБ и ДПС, и държат състава на МС да бъде политически, а не експертен. 

“Основата за преговори няма да са имената, а програмата”, заяви Нинова и отрече върху партия БСП да се е упражнявал външен натиск за влизане в коалиция с ГЕРБ. 

“Загрижени сме за това, че трябва да се осигури държавата и да подпомогнем семействата през зимните месеци, да приемем законите за Плана за възстановяване, да изготвим бюджета за 2023 г. За нас най-важното са инфлацията, цените, доходите, бедността и неравенствата. В програмата, която трите партии изготвихме, има мерки как това да бъде преодоляно”, каза още тя.

Председателят на БСП допълни, че по време на консултацията с президента не са обсъждали дали има шанс третият мандат да бъде връчен на левицата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.