Последното световно първенство се проведе в Русия

Украйна ще направи съвместна кандидатура с Испания и Португалия за приемане на Световното първенство по футбол през 2030 година. Ходът е организиран от президента Володимир Зеленски на украинците, като разкъсвана от война страна се очаква да бъде домакин на една от групите в турнира.

Според The Times, кандидатурата ще бъде оповестена от футболните асоциации на Испания и Португалия в офисите на УЕФА в сряда. Предвид очакването, че войната в Украйна ще е приключила след осем години, символична кандидатура за промотиране надежда и мир в страната изглежда да бъде една от стратегията на трите нации в опит да спечели мажоритарния вот сред 211-те членки на асоциации на ФИФА.

Къде отборите ще отсядат и тренират по време на Световната купа в Катар (ВИДЕО)

Въпреки това, кандидатурата вероятно ще се изправи срещу тежки конкуренти, ако се стигне до официализиране на съвместна кандидатура между Саудитска Арабия, Египет и Гърция. В Южна Америка, Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили се очаква да отправят съвместна кандидатура в опит да отбележат подобаващо точно век от дебютните световни финали в Уругвай през вече далечната 1930 година.

And this is where we will mount the Anti Aircraft and CAD Turrets facing east, now let me show you the bunkers for the VIPs Ukraine to join Spain and Portugal in bid to co-host 2030 FIFA World Cup https://t.co/ReEXy2N3wO

— MJB (@nitramyhporb) October 4, 2022

Последното световно първенство се проведе в Европа през 2018 г., когато Русия прие надпреварата. Тазгодишното издание ще бъде в Катар, докато САЩ, Канада и Мексико ще приемат най-престижния футболен турнир през 2026 година. Още едно световно първенство в Близкия Изток е твърде вероятно да означава и още едно зимно издание на надпреварата, срещу което се възпротивиха от европейските първенства. Президентът на ФИФА Джани Инфантино не е подкрепил официално нито една кандидатура до момента.

Преди Световното по футбол: Как изглежда стадион "Ал Тумама" в Катар (ВИДЕО)

Испания за последно прие Световното първенство през 1982. Португалия и Украйна са домакинствали на европейски първенства съответно през 2004 и 2012, но никога не са приемали Мондиал. Великобритания и Ирландия изоставиха своя план за домакинство на Световното през 2030 и вместо това ще се концентрират върху евентуално приемане на Евро 2028.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.