Световният шампион Магнус Карлсен също отправи подобни обвинения към колегата си

Младият гросмайстор Ханс Нийман се оказа в центъра на мащабно разследване, уличаващо го в измама при повече от 100 партии шах, провели се онлайн. По-рано световният шампион Магнус Карлсен също отправи подобни обвинения към колегата си.

От Chess.com смятат, че вероятно Нийман е мамил много по-често, отколкото е признал. Оттам обаче не открили доказателства, че той е играл нечестно при партията си срещу Карлсен или в други партии, провели се очи в очи. Американецът признава, че е "хитрувал" в неофициални игри, когато е бил по-млад, но отрича да го е правил по време на официално състезание.

Пред Би Би Си 19-годишният младеж обвини Магнус Карлсен и Chess.com, че се опитват да съсипят кариерата му.

Скандалът започна по-рано този месец, след като Карлсен, смятан от мнозина за най-великия шахматист на всички времена, претърпя загуба от Нийман на турнира за „Купата на Синкфийлд”. Тогава норвежецът отправи завоалирани обвинения в измама срещу Нийман, преди да посочи притесненията си открито миналата седмица.

The chequered past of Hans Niemann has come back to haunt him after https://t.co/CHLY88fYql revealed he has likely cheated far more than the two times he's admitted. Read more: https://t.co/BuNRAbMoyO pic.twitter.com/0Bcn0eUQjd

— SBS News (@SBSNews) October 5, 2022

Разследването на Chess.com включва 72 страници за партиите на гросмайстора. Изказват се дори съмнения, че е мамил още през 2020 г., включително в състезания с парични награди и срещу високо оценени добре познати играчи. Анализът сравнява ходовете на Нийман с тези, предложени от шахматните компютри, които са много по-прецизни дори от най-добрите играчи - и вероятността на неговите резултати, наред с други фактори.

„Установихме, че Ханс вероятно е мамил в повече от 100 онлайн шахматни партии, включително в няколко състезания с награден фонд”, се казва в доклада. „Той вече е бил на 17 години, когато вероятно е мамил в някои от тези мачове и игри. В 25 от тях е бил и стрийминг”, посочват още оттам.

Teenage chess grandmaster Hans Niemann “likely cheated” in more than 100 online matches, including ones with prize money involved, according to an investigation by one of the sport’s most popular websites https://t.co/UABd45sB3Y

— CNN (@CNN) October 5, 2022

Докладът противоречи на предишни изявления на Нийман, че е играл нечестно само в неофициални игри, когато е бил на 12 и 16 години. Въпреки че резултатите му са статистически необичайни, от Chess.com коментираха, че няма преки доказателства, че Нийман е мамил при победата си срещу Карлсен или в други партии, които са се провели на живо.

"Не ме интересува, защото знам, че съм чист. Искате от мен да играя в затворена кутия с нулево електронно предаване, не ме интересува. Аз съм тук, за да победя, и това е моята цел, независимо от всичко", каза в своя защита Ханс Нийман.

Статистичният анализ на партиите му, извършен от професор Кенет Реган, считан за водещ експерт по изамите в шаха, не успя да открие нередности в играта на младия гросмайстор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.