В сряда около 10 000 вътрешни и международни полета бяха забавени

Въздушно движение в Съединените щати бавно се възобновява, след като полетите бяха временно спрени, съобщи Федералната авиационна администрация.

Вчера около 10 хиляди вътрешни и международни полета бяха забавени, а  повече от 1300 бяха отменени. Очаква се закъсненията да продължат и днес, а вероятно и по-дълго, тъй като авиокомпаниите се опитват да вместят полетите си в претъпканите терминали.

Нарушенията в трафика вероятно е предизвикана от повреда в компютърната система на Федералната администрация. Оттам водят разследване на инцидента, но засега няма данни причината за повредата да е кибератака.

"Има някакво закъснение и едва сега го научавам. Нашият полет дори още не е на таблото, така че съвсем очевидно е, че ще закъснеем и не знаем кога ще тръгнем", заяви Клайд Рашад.  

"Всичко това кара човек да се чуди какво можеше да се случи. Мислим се, че Федералната авиационна администрация има доста солидни компютърни системи и това сега е изненада. Не си спомням да се е случвало преди", посочи Шарън Пул. 

"Трябва да кажа, че това е много необичайно. Работя в този сектор повече от десет години и тази система и за първи път има проблем с тази система. Това не означава, че не се е случвало и преди, но в моите спомени това е първият път", категоричен е авиационният анализатор Джонатан Рут. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.