Представители на най-много държави сред обучаващите се има в Пловдив - идват от 71 страни, разположени на 6 континента

Все повече студенти по медицина решават да търсят реализация в България след дипломирането си. Това показва проучване на Медицинския университет в София. Там вчера завърши последният випуск млади медици.

Големият проблем пред това тяхно желание се оказват наличните места за специализанти, които често не отговарят на нуждите на студентите и на обществото. 

Ден след като близо 600 млади лекари се сдобиха с диплома от Медицинския университет в София, основният въпрос към тях и всички техни колеги през последните години, се очертава един и същ – ще останат ли в България? В страната ни има 6 висши учебни заведения, в които може да се изучава медицина. Специализираните университети са 4 – в София, Пловдив, Варна и Плевен. Специалността обаче, се предлага още в Софийския университет и в Тракийския в Стара Загора.

Близо 600 млади лекари от Медицинския университет положиха Хипократова клетва

Със специалност Медицина през последната година са се дипломирали 1875 студенти. Да видим и разбивката. Най-много са те в Медицинския университет в София –  близо 600, това обаче е със 150 по-малко в сравнение с година по-рано. По брой завършили следват медицинските университети във Варна, Пловдив и Плевен. Впечатление прави, че и на четирите места чуждите студенти са повече от българските. Представители на най-много държави има в Пловдив. Идват от 71 страни, разположени на 6 континента, а средният успех на всички дипломанти там, взети заедно, е много добър 4,70. В София най-много чужденци има от Гърция, Великобритания и Германия. Именно от Германия са и повече от половината от чужденците във Варна. Някои от останалите бройки, се допълват от необичайни доскоро страни на произход. В София това са Япония, Канада, Норвегия, а във Варна – Австралия и още скандинавски държави, като Финландия и Швеция. В Плевен най-много чужденци има от Великобритания и Индия, но и представители на Америка, Африка, Близкия Изток и Азия.

Броят на дипломантите по медицина в немедицинските университети – Тракийския и Софийския, е значително по-малък - около 100. Делът на чуждите студенти – също. Средният успех в Стара Загора е равен на този в Пловдив – много добър 4,70, а в София най-предпочитани специалности са Кардиология, Хирургия и Офтамология.

Какви обаче са нагласите за работа на тези млади хора? Проучване на Медицинския университет в София, направено сред последните дипломирали се вчера, показва, че за първи път от повече от 10 години над 60% от завършващите медици изразяват желание да търсят реализация в България. Като причина за това посочват националното самосъзнание, семейството и приятелите, а някои от тях се чувстват и морално задължени. Най-голяма част от младите лекари искат да работят в болнични заведения, да бъдат общопрактикуващи лекари е желанието на 9%, а към научна кариера се стремят 3%. Желаещите да бъдат търговски представители на фирми за лекарства стават все по-малко и техния процент вече е под 1. Двете основни причини, които подтикват младите лекари да заминат за чужбина, са по-високо заплащане и по-добра организация на здравната система. Основната им цел е Европа, а интересът към Съединените щати спада все повече.

Най-желаната специалност е Анестезиологията – 12% са се насочили към нея. Следват Хирургия и Акушерство и гинекология - с почти равен процент предпочитания. Педиатрията, която преди година е била най-предпочитаната, сега се нарежда на четвърто място, а Спешната медицина продължава да бъде последна в класацията с под 1% желаещи да специализират това. Най-много обаче са абсолвентите, които все още не са си избрали специалност – близо 17%.

Това са желанията, но каква е реалността? Обявените места за специализанти, които държавата ще финансира през 2024 година, са 362. Най-много бройки са разкрити за специалността Обща медицина – 55. За специалностите Детска хирургия, Съдова хирургия, Лицево-челюстна хирургия, Съдебна медицина и Клинична вирусология обаче, наличните места са само по 1. Заплащането, което се предлага на специализантите, е в размер от 1000 до 2600 лева, като заплатата от 1000 се предлага в 5 болници, а максималната от 2600 – в Центъра за спешна помощ в Стара Загора. На повечето места осигуряват квартира, транспортни разходи, такси за изпити и безплатни курсове. През последните години от Министерство на здравеопазването обаче, отчитат все по-слаб интерес към разкритите места за специализанти. Особено по определени специалности като Неонатология, Съдебна медицина или Патология, за сметка на други като Гинекология, Неврология или Неврохирургия.