Рекорден процент от завършващите тази година искат да се реализират в България

Общо 239 български и 357 чуждестранни студенти от Медицинския факултет на Медицинския университет (МУ) в София положиха Хипократовата клетва и получиха дипломите си на традиционната официална церемония в НДК.

Пълните отличници на випуск 2023 г. са д-р Елица Зафирова и д-р Теодора Александрова. На тях беше връчена наградата "Златен Хипократ", както и парична премия, учредена за първи път тази година от Столичната лекарска колегия за пълните отличници на Медицинския факултет.

Във випуска чуждестранните студенти са от 31 държави, като най-много са тези от Гърция, Великобритания, Германия, Швеция, Ирландия и Турция. Има абсолвенти и от Япония, Канада, Норвегия, Индия, Португалия и от други държави.

АИКБ: Категорично против сме отпадането на таксите за обучаващи се студенти и докторанти държавна поръчка

Д-р Елица Зафирова сподели, че ключът е много постоянство, дисциплина и труд. Д-р Теодора Александрова смята, че когато човек изпитва любов към медицинската наука, е лесно да се реализира.

Заедно със своите колеги се обединяват около това, че каквато и да решат да специализират, трябва да работят в името на българското здравеопазване.

"Тук имам среда и смятам, че трябва да спомогна за развитието на медицината в страната", сподели Зафирова.

Стефани Павлова пък смята, че трябва да остане тук, защото ако искаме промяна, тя трябва да дойде от нас.

За първи път от над 15 години насам има толкова голям брой млади лекари, които желаят да останат у нас, казват от университета.

"Обществото трябва да има отношение към тях. Уважение, достойно възнаграждение, перспективи и предвидим живот", категоричен е деканът на Медицинския факултет към МУ проф. Димитър Буланов.

Българските студенти от випуска събраха средства, които ще дарят на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев". Сумата ще бъде използвана за осигуряване на веноскоп за малките пациенти.

62,5% от младите лекари желаят да се реализират в България - това показват резултатите от анкета сред абсолвентите. За първи път от над 10 години насам процентът на оставащите у нас е толкова висок. Той бавно нараства през последните години, като при предходния випуск е бил 50%, съобщиха от пресцентъра на висшето училище.

Репортер: Алис Дамянова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase