Според Владимир Чуков прозира и почерка на "Ал Кайда"

„Или руските служби са подценили тази заплаха, или информацията, получена като предупреждение от американското посолство, е била недооценена”. Това заяви Валерий Тодоров, бивш кореспондент на БНТ в Москва в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS. Думите му са по повод снощната терористична атака в концертна зала в Подмосковието.

Той обясни, че се води и хибридна война паралелно с войната в Украйна. „Терористите нямат националност. Двама от таджикистанците, чиито имена бяха споменати, са си живи и здрави по домовете. Вероятно нападателите са ползвали фалшиви паспорти. САЩ и Украйна заявиха, че няма украинска следа в този атентат. Сега се оказва, че арестуваните 11 души били в т.нар. квадрат, от който да стигнат до Украйна”, каза Тодоров.

Путин: Това е варварски терористичен акт. Враговете няма да ни разделят (ВИДЕО)

Според него службите дават повече информация за жертвите и по-малко за това, как е организиран атентата. Само един от четиримата стрелци е говорил руски, останалите четирима не знаят езика. Твърди се, че са арестувани 11 души, не се знае какви са останалите седем.

„Арестуваните били задържани в Брянска област и от бойци на чеченския полк „Ахмат”. По непотвърдени данни азербайджанецът, който притежава концертния комплекс „Крокос” е женен за внучката на азербайджанския президент Алиев”, обясни бившият кореспондент в Москва.

„Таджиките са най-бедната част от хората, които отиват да работят в Русия, интересен факт е, че са имали руски паспорти”, каза журналистът. 

Расте броят на жертвите след терористичното нападение в Русия (ОБЗОР)

На днешния ден се навършват 5 г. от падането на последния бастион на „Ислямска държава”. Възможно е да се търси връзка с атентата, смята анализаторът Владимир Чуков.

„Собственикът на концертния комплекс е азербайджанец. Неговият син е известен певец… Оръжието на атентата са автоматични пушки. Съобщението на „Ислямска държава” християните са наречени с едно силно негативно обръщение”, каза още той.

Чуков прави връзка между отделни елементи, които по думите му, показват ясния почерк на „Ал Кайда”.

Епицентърът на „Ислямска държава” 2015-2019 г. беше Сирия-Ирак. Сега ИДИЛ е решила да възстанови халифата, каза Чуков. Според него Москва не успя да разбере какво се случи при изтеглянето на САЩ от Афганистан, когато беше отворена „кутията на Пандора”, допълни арабистът.