Кървавият атентат предизвика широк отзвук по света

Расте броят на жертвите след терористичното нападение в Русия. Атентатът бе извършен в петък вечерта в зала "Крокус сити хол” в Москва. По време на концерт на групата „Пикник” е открита стрелба с автоматично оръжие. Загиналите до момента са 133, а ранените - над 140 души, от които 60 - в тежко състояние.

Масова стрелба в концертна зала в Москва, над 40 жертви и поне 100 ранени (ВИДЕО)

Владимир Путин коментира публично атаката в първото си телевизионно интервю след трагедията. Той се закани, че хората, стоящи зад атентата ще си платят. Не спомена "Ислямска държава" и почти веднага започна да говори за Украйна.

"И четиримата преки извършители, тези които стреляха и убиваха хора, са намерени и задържани. Опитаха се да се скрият и се движеха към Украйна, където по предварителни данни, от украинска страна е бил подготвен прозорец за преминаване на държавната граница", заяви руският президент. 

Путин не обясни на какво се базира обвинението му. В руските медии широко се показват снимки и клипове на хора, които приличат на азиатци. Твърди се, че са извършителите и дори показват пари, с които им платили. По езика им се изглежда, че са от Таджикистан. Но вътрешния министър на Таджикистан оспори достоверността на клиповете. Според него двама от посочените като извършители са в родината си от есента и няма как да са участвали в атентата в Москва. А Украйна отново настоя че няма общо с терористичния акт.

"Това, естествено, е поредната лъжа на руските специални служби. Тя няма нищо общо с реалността и не издържа елементарна проверка", подчерта Андрий Юсов, говорител на военното разузнаване на Украйна. 

"Ройтерс" съобщи, че ИДИЛ са поели отговорност за нападението. Групировката е заявила информацията в Telegram канала си. От САЩ обявиха, че вярват на тази версия. Преди 2 седмици Американското посолство публикува на сайта си предупреждение към американците в Москва да не посещават големи мероприятия като концерти заради информация за предстоящи нападения. Русия не само пренебрегна това, но и президентън Путин държа реч пред агенти на ФСБ, в която нарече сигналите „провокация”.

„Напомням и за неотдавнашните направо казано провокационни изявления на редица официални западни институции за възможни терористични актове в Русия. Всичко това е  откровен шантаж и намерение да наплашат и дестабилизират нашето общество”, коментира руският президент.

Вече трета година Русия е във война с Украйна. От Киев побързаха да се дистанцират от кървавото престъпление.

„Нека бъдем директни - Украйна няма абсолютно нищо общо с тези събития”, поясни Михайло Подоляк, съветник на украинския президент.

Съветник на украинския президент: Украйна няма нищо общо със стрелбата край Москва (ВИДЕО)

Русия обвини Украйна за атентата. Агенция „Интерфакс” цитира службата за вътрешно разузнаване ФСБ, че терористите от Москва са имали връзка със съседната страна. След стрелбата, те се отправили към границата на Русия с Украйна.

Директорът на Федералната служба за сигурност (ФСС) информира президента Владимир Путин, че са "задържани 11 души, в това число четирима терористи, взели непосредствено участие в атентата", се казва в прессъобщение на Кремъл.

Тези четирима души, заподозрени, че са извършителите на атаката, са били арестувани в граничещата с Украйна и Беларус Брянска област, уточни по-късно Следственият комитет. ФСС твърди, че те са имали контакти "с украинската страна".

Според изданието „Новая газета” извършителите са дошли до концертната зала с малка бяла кола с черен покрив. След масовата стрелба и пожара се качили в същия автомобил и напуснали местопрестъплението. Кои са тези хора и какви са били мотивите им остава неясно.  

МВР предприема засилени мерки за сигурност

Встрани от обвиненията и подозренията, хиляди хора в различни страни, отдадоха почит на жертвите. На много места бяха поднесени цветя, плюшени играчки и написани послания за кураж и съпричастност. Някои от оцелелите събраха куража да се върнат с цветя на мястото на атаката.

Кървавият атентат предизвика широк отзвук по света. Редица държави, политици и активисти изказаха съболезнования и изразиха шока си, без да се притесняват от лошите си отношения с властта в Кремъл.

„Ужасът на клането на цивилни в Москва не може да бъде приет. Правителството на Италия напълно осъжда този отвратителен терористичен акт”, заяви премиерът на Италия Джорджа Мелони.

„Твърдо осъждам терористичната атака, припозната от ИДИЛ. Франция изразява солидарността си с жертвите, с техните близки и с целия руски народ”, коментира президентът на Франция Еманюел Макрон.

Президентът на България Румен Радев също изказа съболезнования на семействата на загиналите при атаката в Москва. 

„България винаги е осъждала всички форми на тероризъм и нападения срещу невинни граждани, където и когато и да са се случвали", пише Радев в социалната мрежа  „X". 

„България изразява съболезнования към близките на жертвите на терористичния акт в Москва. Категорично осъждаме тероризма във всички негови проявления. Призоваваме за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението", се казва в съобщение на официалната страница на Министерския съвет. 

От ДПС също остро осъдиха масовото убийство. 

„Борбата с тероризма и грозните му проявления изисква все повече световната общност да обедини воля, усилия и действия за да гарантира сигурността на хората. Солидарни сме с жертвите и ранените, техните семейства и с руския народ", заяви Делян Пеевски.

От БСП също излязоха с позиция.

„Осъждаме категорично терористичното нападение в Москва, довело до смъртта на десетки хора.  Извършителите и подбудителите на това престъпление трябва да бъдат установени и най-строго наказани. Призоваваме към сдържаност и избягване на действия, които биха довели до изпълнение на възможните цели на атентаторите, а именно рязко ескалиране на конфликта в Украйна. Изразяваме нашите съболезнования към близките на загиналите, а на пострадалите и ранените - бързо възстановяване", пишат от левицата.

От посолоството на Русия у нас благодариха за изказаните съболезнования.

„Страшен терористичен акт беше извършвэен на 22 март в Москва, в концертна зала "Крокус Сити Холл". Новините и кадрите, които постъпват от мястото на събитията, ужасяват. Изразяваме съболезнования на семействата на загиналите, съчувстваме на пострадалите и пожелаваме на тях най-бързо оздравяване. Благодарни сме на всички, които изразиха съпричастност към трагедията ни", пишат оттам.

До момента няма данни за загинали или пострадали българи при стрелбата, съобщиха от МВнР. При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Република България в Москва, Руска Федерация на следния телефонен номер: + 7 495 234 02 26. Телефон за екстрена връзка: 007-910-457-2835. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес: EMBASSY.MOSCOW@MFA.BG

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: CRISIS@MFA.BG.

ВСИЧКО ЗА КЪРВАВАТА АТАКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase