Графитът се появи миналата седмица на лондонска улица

Графитът на уличния художник Банкси, който се появи миналата седмица на лондонска улица, е покрит с пластмасово фолио и ограден след вандалски акт, предаде Асошиейтед прес.

Творбата е разположена на четириетажна стена и представлява миниатюрна фигура, държаща помпа, на фона на стена, напръскана със зелена боя зад дърво. Пръските зелена боя „заместват“ липсващите листа на орязаните клони на дървото. Тя бързо привлече тълпи от почитатели на Банкси от цял свят. Два дни по-късно бе напръскана с бяла боя. След това собственикът на сградата покрива графита с прозрачен найлон и постави надпис, че районът е под видео наблюдение.

Продадоха творба на Банкси за близо 2 млн. долара (СНИМКИ)

В сряда работниците започнаха да поставят дървени плоскости около обекта. Местната власт на лондонския район "Ислингтън" подчерта, че огражда обекта, за да предпази творбата и жителите на сградите в близост от въздействието на тълпите от посетители.

Банкси, който крие самоличността си, започва кариерата си, рисувайки със спрей по сгради в Бристол, Англия, и бързо се превърна в един от най-известните художници в света.

Банкси разкрива собственото си име в забравено интервю

Негови творби са продавани за милиони долари на търг, а предишни негови работи на открито често са били крадени или премахвани от собствениците на сгради скоро след поставянето им. През декември, след като Банкси изрисува военни дронове върху знак за спиране в южен Лондон, мъж беше заснет да сваля знака с ножици за рязане на болтове. По-късно полицията арестува двама мъже по подозрение в кражба и нанасяне на щети.