Това заяви управителят на Литовската централна банка

Европейската централна банка може да намали лихвените проценти повече от три пъти тази година и спадът не трябва да бъде блокиран, ако Федералният резерв на САЩ отложи собствените си лихвени съкращения. Това заяви управителят на Литовската централна банка Гедиминас Шимкус, цитиран от „Ройтерс”.

Шимкус също така каза, че банката може да намали депозитната си лихва от текущото рекордно ниво от 4% през юни и след това на заседанието през юли.

Миналата седмица ЕЦБ за пръв път даде индикации за възможно сваляне на лихвените проценти за юни, но президентът на централната банка Кристин Лагард коментира, че банката не сигнализира за нищо повече от това, имайки предвид несигурността както за икономическия растеж, така и за инфлацията.

ЕЦБ даде сигнал за скорошно намаление на лихвите

Пазарните оценки са за само три намаления тази година, тъй като очакванията за по-агресивна подобна политика спаднаха през последните седмици. Причината - изненадващо високата инфлация в САЩ през март накара финансовите пазари да прогнозират, че Фед ще започне да понижава нивото на федералната фондова лихва през септември, а не още през юни.

Шимкус омаловажи влиянието на решенията на Фед, твърдейки, че ЕЦБ ще взема независими решения и единственият проблем е как различната траектория на лихвените проценти влияе върху реалната икономика. Според него е малко вероятно икономически изненади да отменят плановете за намаляване на лихвените проценти през юни, но неочаквана ескалация на глобалното политическо напрежение може да повлияе на плановете на ЕЦБ.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase