Вижте историята на Мигс и „Дядото”, които решават да се включат в армията

Колсан Мигс е родом от Крим и е командир на минохвъргачна единица в украинската 80-а въздушно-щурмова бригада. Той разказва, че Русия вече го е принудила да напусне дома си два пъти - първо при анексирането на Крим през 2014 г., след това с пълномащабното си нахлуване в Украйна през 2022 г.

"Тогава живеехме в Харков. Детето ми все още е там", споделя Мигс пред Voice of America (VOA). Баща му и до днес живее в Крим с мащехата му, която според военнослужещия е станала "жертва на руската пропаганда". "Тя казва, че ние сами се обстрелваме, че руснаците не удрят цивилни. Казва ми всичко това по телефона, докато се опитвам да спася хора, ранени от поредния руски обстрел", добавя Колсан със съжаление.

НАТО: Украйна може да разчита на нашата подкрепа и сега, и в дългосрочен план

В минометната част на Колсан Мигс има пет души. Един от тях е 53-годишен украинец, родом от Тел Авив. Всички го наричат "Дядото". Войната го заварва в Полша, където работи като строител. Пристига в Украйна веднага след нахлуването на руската армия. "Не казах нищо на никого, когато пристигнах. Просто отидох доброволец да се бия за страната си. Започнах службата си в град Снегуровка в Николаевска област. И оттам дойдох в Донбас", разказва Дядото.

Минохвъргачните подразделения, в които са причислени Кослан и Дядото, са на позиции денонощно. Мигс казва, че екипът му използва дронове, за да насочва точно своите цели.

В района на Донбас има както стари минохвъргачки съветско производство, така и нови оръжия, изпратени в Украйна от Запада. Те се използват за атаки срещу вражески позиции и осигуряване на прикритие за атакуващи самолети, пишат още от Voice of America (VOA).