Буря от политически реакции, обвиняват в политизация служебното правителство

Седмица, след като положи клетва, служебният премиер поиска да замени двама министри. Снощи Димитър Главчев предложи смяна на дипломат номер едно Стефан Димитров. Искането дойде три часа, след като за това настоя Бойко Борисов. Последва буря от коментари и обвинения, че всъщност лидерът на ГЕРБ управлява правителството. Днес Главчев поиска и уволнението на земеделския министър Кирил Вътев. За да станат промените действителни обаче, е нужен президентски указ.

Първа рокада: Главчев иска Даниел Митов да оглави МВнР

Предложението за рокадата в Министерството на земеделието дойде изненадващо този следобед със съобщение от премиера. Мотивите - несправяне със служебните задължения, напрежение в аграрния сектор, както и нерешен въпрос с помощта за земеделците заради Украйна.  Самият Вътев каза за NOVA този следобед, че не вижда причина за подобна рокада.

Другото предложение - за смяна на министъра на външните работи, дойде още снощи. Поводът остава неясен. Мотивите - необходимост от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, и със съюзниците и партньорите - от друга. 

Слуховете за готвената смяна в Министерството на земеделието изпревариха новината за министър Вътев. „Не бях чул, но ви благодаря за информацията. Аз не съм подал оставка. Може да има нещо друго, което не знам”, заяви той. На въпрос дали може да е бил отстранен, министърът отговори: „Всичко е възможно, времената са динамични”.

Първи политически реакции на поисканата от премиера рокада в МВнР

Минути, след като Вътев разговаря с екип на NOVA, новината дойде официално от Министерския съвет. Предлага се на неговия пост да застане директорът на Държавен фонд „Земеделие” Георги Тахов.

Готвена рокада и в МВнР

Късно снощи премиерът предложи смяната и на министъра на външните работи Стефан Димитров с депутата от ГЕРБ Даниел Митов. Това стана само няколко часа, след като Борисов разкритикува Димитров.

„За министъра на външните работи не носим никаква отговорност. Ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа, защото той променя доктрината на външните работи и нашата партия”, подчерта лидерът на ГЕРБ.

„Смяната да се случва, след като някой политически лидер я е поискал - също не изглежда много регламентирано”, посочи съпредседателят на ПП Асен Василев.

„Моят съвет към Вътев беше да не остава, той не ме послуша. Това е резултатът. Това, че имаме силно оцветяване в посока към ГЕРБ и ДПС вече мисля, че за всички е очевидно”, коментира бившият премиер Николай Денков.

Главчев поиска освобождаването на земеделския министър

Ситуацията провокира остри реакции от страна на останалите парламентарни формации, които заподозряха, че Борисов решава за служебния кабинет.

„Мисля, че партийната обвързаност прозира на много нива в това правителство. Но големият проблем със служебното правителство е кой носи отговорността. И неслучайно от ПП-ДБ предлагахме правителството в оставка да е служебно, а не тази формула, която виждаме колко е сложна”, каза Атанас Славов от ПП-ДБ.

„Това не е служебно правителство, а правителство на Борисов. То пряко се командва от американското посолство. Всичко, което се случи, е след реакция от заместник държавния секретар, който беше на кримска платформа в София по повод твърде мекото изявление на външния министър”, заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.  

„Този служебен кабинет е на ГЕРБ и ДПС, благодарение на Христо Иванов, Атанас Атанасов, Асен Василев и Кирил Петков, които промениха Конституцията, дадоха списък на президента с хора, близки до ГЕРБ. И сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС. Какво искат сега”, попита Тошко Йорданов от ИТН.  

Още снощи позиция дойде и от лидера на БСП Корнелия Нинова, която видя заплахи в думите на Борисов към служебния премиер. Това според нея е доказателство, че служебният кабинет се реди от него. От ДПС отказаха коментар.