Според служебния премиер Кирил Вътев не се справя със задълженията си

Премиерът Димитър Главчев предлага Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов, който в момента е изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”.

Първа рокада: Главчев иска Даниел Митов да оглави МВнР

В предложението си до президента Румен Радев премиерът посочва като мотиви за смяната „несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора”.

Тахов е доктор по икономика, специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка”. Той притежава и магистърски степени по „Счетоводство и контрол” от ВФСИ „Д. А. Ценов”, Свищов, „Право” от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред” от Академията на МВР. Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия. Тахов притежава управленски опит в Националната агенция за приходите.

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че вчера служебният премиер поиска и смяната на външния министър Стефан Димитров. За неговия пост предложи заместник-председателя на ГЕРБ Даниел Митов.   

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase