В някои общини кметовете вече издадоха подобна заповед

Недоволство сред родители и учители. Причината - серията почивни дни в началото на май се прекъсва за един ден, след решението на Просветното министерство 2 май да бъде учебен. Междувременно много кметове на общини вече издадоха заповеди, като обявиха именно този ден за почивен.

От Деня на труда до Гергьовден - празничният календар в началото на май дава възможност на учениците да не влизат в клас цели шест дни. Но при условие, че кметът на съответната община е позволил това.

Ако ли не, то децата трябва да се върнат на училище само за 2 май - непосредствено преди почивните дни около Великден, който тази година се пада на 5-о число. Именно този пропуск в календара провокира недоволството на родители и учители. За двойния стандарт, при който едни деца тази година ще имат шест последователни почивни дни, а други не.

МОН представи промените в провеждането на НВО и матурите

За семейството на Георги почивните дни в началото на май са възможност да вземат глътка въздух извън града. Възнамеряват да извинят отсъствието на сина си от училище с бележка по семейни причини. 

„Не виждам никаква логика този ден да е присъствен за училище. И предполагам, че класовете ще са почти празни. По-скоро смятам, че децата са разконцентрирани”, посочи Георги Георгиев, родител.

От столичното 125 училище вече са намерили решение на проблема. „Ние обявихме 2 май като неучебен ден, но присъствен и ще бъде спортен празник за учениците”, посочи директорът на 125 СУ "Проф. Боян Пенев" Венелина Николова.

За NOVA от Просветното министерство обясниха, че в случая не стана въпрос за недоглеждане. „В хода на общественото обсъждането на заповедта за настоящата учебна година, а и до днес, не са постъпили никакви предложения в МОН във връзка с обявяване на 2 май за неучебен ден”.

Така, на ход са кметовете, които имат право да обявяват до три календарни дни за неучебни в рамките на една учебна година. Възможност, от която вече са се възползвали в някои общини като София, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Благоевград.

„Ясно е, че учебният процес също няма да е пълноценен, всички сме били ученици и знаем как се случват нещата. Имам двама сина, те са много нещастни, че аз съм кмет на Благоевград и това е една чудесна възможност леко да се откупя”, посочи Методи Байкушев. В следобедните часове в сряда столичният кмет последва примера на колегите си също обяви 2 май за неучебен. Заповедта не важи за детските градини и ясли.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase