Коментар на депутата от ИТН Ивайло Вълчев

„Днешното гласуване на ваканция на депутатите е едно от безумията, сътворени от Конституцията, създадена от тези „велики бащи на Конституцията”. Защото първо създадохме парламент, който работи до влизане в сила на следващия. Приеха Конституция, в която има парламент, който работи и след това първата им работа беше да излязат във ваканция и сами да денонсират Конституцията, която са приели. Че ще има възможност за контрол е силно казано – особено в частта за извънредни заседание и писмени въпроси към министрите. Според мен това излизане във ваканция беше именно, за да не се оказва контрол. Парламентарният контрол е доста слаба форма на контрол с това писмено задаване на въпроси на министрите. А комисиите се свикват от председателя на Народното събрание. Възможността теоретично я има, но практически няма как това да се случи”. Това заяви в предаването „Пресечна точка” депутатът от ИТН Ивайло Вълчев.

Депутатите излизат във ваканция по време на предизборната кампания (ОБЗОР)

„Конституционният съд в крайна сметка ще каже какво ще бъде и какво не. Според мен точно частта с функционирането на служебните правителства – така описана в създадената от ПП-ДБ Конституция, ще бъде отхвърлена. Така или иначе, това, което се е случило, ще се е случило. Срамът ще бъде бран. Той със задна дата няма да се върне. Който се е изложил, ще се е изложил. Накрая чертата се тегли и изводът е „Всички тези там правят глупости и не стават за нищо”, подчерта Вълчев.

И допълни: „Нашата теза от самото начало беше да се запази това положение, при което в момента, в който започне предизборната кампания, парламентът се разпуска, излиза в почивка и всеки, който иска – отива да си произвежда избори”.

Целия разговор гледайте във видеото.