Темата изостри тона в пленарната зала

Без заседания на парламента в предизборната кампания - това решиха депутатите след часове спорове в пленарната зала. Според последните поправки в Конституцията Народното събрание трябва да заседава непрекъснато. Месеци по-късно депутатите дадоха крачка назад.

След близо два часа ожесточени дебати депутатите решиха - няма да заседават по време на предизборната кампания. По този начин последният работен ден на 49-ия парламент най-вероятно ще бъде преди Великден.

Парламентът се готви за почивка до изборите (ОБЗОР)

Предложението за спиране на работата преди изборите дойде от ГЕРБ и ДПС и беше атакувано остро от опозицията. Според нея с промените се цели да бъде заглушен гласът на опозицията и да бъде блокирана възможността парламентът да има контрол върху служебното правителство на Димитър Главчев.

Притесненията на вносителите - парламентът може да се превърне в предизборна трибуна, ако заседава в месеца преди вота. „Ще се овъргаляме в кал от лудост, защото сме в предизборна кампания. И наистина ви казвам – аз бих внесъл предложение още от утре да излезем във ваканция”, посочи Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Опозицията обаче каза „не” на почивката на парламента.

„Чухте ли какво каза вчера Борисов. На въпрос „Кой носи отговорност за служебния кабинет” отговорът беше парламентът. Ще ви се карат за позицията днес. Трябва да се покрие служебният кабинет на Борисов от контрол в парламента”, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Борисов: Парламентът ще излезе във ваканция преди изборите

„Затова се търси една колективна безотговорност, която ще намери израз единствено в продължаващата коалиция ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. С оглед да търси някакви надежди за договорка за правителство след изборите. Това е идеята да се търси поправка на правилника за дейността на Народното събрание”, посочи Петър Петров от „Възраждане”.

Други пък използваха промените в правилника, за да критикуват доскорошните партньори във властта.

„Вижте ги колко са хитри от ПП-ДБ, седят и си кротуват, никой не излиза да поеме гнева на опозицията и от двете страни. Защото направиха белята и сега се скриха като малки дечица”, каза Гроздан Караджов от ИТН.  

„Надежда Йорданова, Христо, които късаха ризи, когато гласувахме Конституцията и казваха „Действащ парламент, не трябва да се разпуска парламентът”, какво стана”, попита независимият депутат Радостин Василев.

От ПП-ДБ и ДПС запазиха мълчание.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase