Апаратът повече от месец влиза в битката с пияните шофьори в областта

Нов апарат помага на полицията да установява по-бързо наличието на алкохол на водачи, седнали зад волана в нетрезво състояние. Такива апарати има във всичките 28 областни дирекции в страната. Новият доказателствен анализатор отчита окончателно наличието на алкохол в организма на водачите за минути и няма да им се налага да чакат с месеци резултатите от кръвна проба.

Умни пътни знаци забелязват, ако шофьор използва телефон

Новият уред повече от месец влиза в битката с пияните шофьори в Бургас. Функцията му дава възможност на водачи, при които полевият дрегер е отчел наличие на 1,2 промила алкохол, а те не са съгласни с резултата, да бъдат изследвани отново. Ако решат да избегнат кръвните проби, водачите получават талон за изследване с анализатора в Областната дирекция на полицията.

„След като се издаде талон на водача, същият следва в рамките на 45 мин. от издаване на талона да се яви при нас, ако е на територията на Бургас. И в рамките на 120 мин., ако е извън територията на Бургас”, обясни Дойчин Янев, началник на дежурната част на ОДМВР-Бургас. Изследването се провежда от обучени служители на МВР в дежурната част на полицията.

„Правят се две последователни проби една след друга. Пробата става по начина, по който се извършва и самата проверка на място. Много от гражданите най-вероятно са преминали през това. С издишване на въздух през тръба, която е към уреда. Две последователни проби и апаратът взема средноаритметичната стойност от двете проби”, обясни комисар Марин Димитров, началник на Охранителна полиция МВР – Бургас.

Освен че се избягва даването на кръв, окончателните резултати стават известни и на шофьора, и на полицията в рамките на минути. „Пробата се извършва в рамките на 30 мин. и веднага става ясно какъв е окончателният резултат. По-бързо става и по-удобно е за самия гражданин. Пробата, която е дадена в медицинско заведение, следва да бъде предадена в лаборатория и на по-късен етап вече да излезе окончателният резултат”, обясни комисар Марин Димитров.

Важно е да се знае, водачът нарушител има право да избира между двата метода - даване на кръв и чрез анализатора. „Доказателственият анализатор има качеството на експертиза. Тоест в рамките на 30 мин. по досъдебното производство е налична експертиза за употребата на алкохол”, обясни Дойчин Янев.

Кой е шофьорът рекордьор по фалшиви положителни тестове за наркотици у нас

Много от проверените водачи само са чували за този метод за изследване, но са доволни, че при нужда резултатите им ще излязат по-бързо. От Пътна полиция в област Бургас отчитат намаляване на броя на нарушителите, седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици

„От началото на годината в сравнение със същия период за 2023 г., случаите са с 15 по-малко, като бих добавил, че проверките са увеличени с около 50%”, заяви Пламен Николов, началник Пътна полиция ОДМВР – Бургас.

За последните девет месеца в Бургас са образувани общо 359 досъдебни производства за шофиране след алкохол и наркотици. Повече са дрогираните водачи - 184. Пияните са 175. Въпреки решението на Върховния съд, който обяви отнемането на автомобили за противозаконно, голяма част от колите на уличените водачи все още на паркинги на МВР.