Това решение е взел Светият синод

Тази година българска делегация няма да пътува до светия град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България. Причината - ескалацията на напрежението в Израел. 

Това решение взе Светият синод на заседанието си в понеделник, съобщи Старозагорският митрополит и говорител на Синода митрополит Киприан. 

Традицията по пренасянето на Благодатния огън не беше спазена и през 2020 г. заради пандемията от COVID-19. Tогава на вярващите беше раздаден Благодатен огън, който е запазен от предходната година. През 2021 г. делегация пътува до Божи гроб, а през 2022 г. заради "неблагоприятни обстоятелства" пътуването отново беше отменено.

Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим (ВИДЕО+СНИМКИ)

И до днес Христовото Възкресение се съпътства от чудо, което се наблюдава всяка година при Божия гроб, в деня преди църковния празник Великден. 

В Йерусалим, над мястото на Господния гроб, е издигнат малък параклис, а над него - величествен храм. Всяка година на Велика събота православните получават там Благодатния огън. Той има небесен произход и в първите минути, след появата си, не пари и не изгаря ръцете и дрехите. 

Най-ранните сведения за Благодатния огън са от втория век след Христа. Оттогава досега всякога, в навечерието на Велика събота, загасят всички кандила и свещи в храма. Светските власти правят строг оглед дали няма оставено нещо запалено. После запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб. Там цари мрак. Започва напрегнато чакане - 15, 20 или повече минути, понякога и часове. Притихнал, народът очаква отвън и се моли. Изведнъж във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии. Хората започват да ликуват. От северния отвор на параклиса се показва снопче запалени свещи.