По думите на Яна Узунова не е ясно на какъв принцип става разпределението на дозите

Повишено търсене на ваксини срещу коклюш отчитат фармацевтите. Това води до изчерпване на наличните количества и по складовете, и в аптеките. Очертава ли се криза на този пазар? 

Нова мярка срещу коклюша: Бебетата ще се ваксинират по-рано

Магистър-фармацевтът от Велико Търново Яна Узунова обясни, че по складовете няма ваксини. "Имаме запитвания от поне 10 човека. До вчера на обяд имаше известни количества, но след 13 ч. те свършиха. Не трябва обаче да изпадаме в истерия. Причините и лечението на заболяването са известни. Трябва да се съветваме с личните лекари. Ваксините се поставят по медицинско предписание. На своя глава не даваме такива. През определен период пациентите трябва да се реваксинират", обясни тя. 

По думите ѝ не е ясно на какъв принцип става разпределението на ваксините. "Надявам се наистина нуждаещи се да ги получат. Трябва да има логика при закупуването. Реимунизация с приоритет трябва да има за най-уязвимите групи", заяви Узунова.

 

"Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева потвърди, че по данни на Агенцията за лекарствата, в страната има около над 650 ваксини, предназначени за аптечния пазар. Очакват се да бъдат доставени още 2000 дози. Това трябва да всее спокойствие в обществото. Хората, в това число и бебетата, които подлежат на  задължителната имунизация и реимунизация, получават ваксини от друго място, и за тях има достатъчен брой. Тези допълнителни 2650 ваксини ще бъдат за възрастни хора над 18 години", обясни в ефира на “Социална мрежа” по NOVA NEWS председателят на Българския фармацевтичен съюз  Димитър Маринов .

По негови думи не е налична система за контрол, а ваксините ще бъдат доставени към търговците на едро.  Не е ясно обаче по какъв начин ще стане това разпределение.

"Едно от възможните решения, е тези ваксини да бъдат само за електронни рецепти.  Така ще бъде подобрен контрола по отпускането", каза още Маринов. Той допълни, че хората, които имат пълна имунизация, нямат причина за притеснения.