Може да успокоим обществото, имаме готовност да се справим, увери премиерът Димитър Главчев

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща между премиера Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

С нарастването на случаите на коклюш у нас, служебният премиер събра здравните и образователните власти – за да направят план за борба със заболяването.

Причината за новата мярка е, че към момента най-много са регистрираните случаи на коклюш сред деца на възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести.

Над 50% е скокът на заразените с коклюш у нас през последната седмица (ОБЗОР)

Министър Кондева посочи, че ситуацията се следи непрекъснато, а увеличението на заболяемостта не е изненада за експертите. Такива пикове се наблюдават обичайно през период между 3 и 5 години.

Защо коклюшът се завърна и има ли риск от епидемия у нас

Това потвърди и доц. Кунчев, като каза, че ръст на случаите се наблюдава още от средата на миналата година в различни държави в Европа и по света. В България регистрираните до момента заболели са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.

По време на срещата в МС беше обсъдена и организацията в детските градини и училищата, в които не трябва да бъдат допускани деца със симптоми на коклюш. Властите призовават родителите също да бъдат отговорни и при най-малките съмнения да спират децата си от училище и да търсят лекарска помощ.

Първи случай на коклюш във Великотърновско

От своя страна Емилия Лазарова коментира, че в МОН внимателно следят положението и ежедневно събират информация за броя карантинирани паралелки от Регионалните управления на образованието. От МОН са готови да реагират при увеличение на заболеваемостта и при необходимост ще бъде въведено обучение от разстояние в електронна среда за отделни паралелки. Премиерът Главчев бе уверен, че Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване ще бъдат проведени нормално и няма да има деца, които да бъдат ощетени.

Министър-председателят заяви, че е доволен от предприетите мерки и смята, че институциите са подготвени. „Може да успокоим обществото, имаме готовност да се справим“, завърши Главчев.

Проблем обаче остава намирането на ваксини най-вече за възрастни и бременни. Към момента в търговската мрежа има налични 650 ваксини, а в петък се очакват нови 2 хиляди. Аптеките в страната обаче са 3200, което означава, че не може да бъде доставена ваксина навсякъде.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase