Нинова каза, че са събрали подписите заедно с ПП-ДБ

В сряда в парламента постъпи проект за решение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков, внесен и подписан от депутати от ПП-ДБ и БСП. Правилникът на НС предвижда, че предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му като се дава право на лицето да бъде изслушано.

"В сряда бяха инициирани две подписки за оставката на Росен Желязков – от „Възраждане“ и от ПП-ДБ. Ние се подписахме и в двете. От "Възраждане" не успяха да съберат подписи, събрахме ги заедно с ПП-ДБ. Всякакви спекулации, че сме се заигравали с този или онзи са предизборна манипулация на парламентарни групи и отделни хора", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Първият опит за събиране на кворум на заседанието в четвъртък обаче се провали, след като в залата не влязоха групите на ГЕРБ-СДС и ДПС. Необходимият за започване на заседанието брой депутати се събра при втората регистрация.

От втори опит: Парламентът събра кворум и депутатите започнаха работа

"Това, което се случи, е, че нямаше кворум. Цялата група на "Възраждане" е с мен и се регистрира. 8 души от ПП-ДБ и шестима от БСП липсваха и провалиха кворума и възможността да се гласува оставката на Желязков", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов след първия неуспешен опит на НС да събере кворум. 

„Няма нужда човек да е интелектуален титан, за да разбере какво се случи в залата. От ПП-ДБ днес направиха пълен цирк с тежки изявления как ще искат оставката на Желязков и ще показват червен картон на управляващите, сякаш те самите не бяха управляващи. Днес от ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков от дебат и евентуалното приемане на оставката му”, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ” веднага след провала на кворума.

„Искам да поздравя колегите от „Възраждане”, ПП-ДБ и БСП за новата коалиция заедно с ИТН. Улесняват ме много, че повече няма да има въпроси за сглобки”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Г-н Петков атакува Желязков, че е нарушил правилника по чл. 48 ал. 5 – Проект на решение относно необходимостта от предоставяне на нова сграда на Конституционния съд, Проект на решение за изменение и допълнение за дейността на НС, Закон за съдебната власт. Точка 4 е Законопроект за изменение и допълнение на закон за контрол по прилагане на ограничителни мерки по повод действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Затова Росен Желязков го приеха на крака в украинския парламент - срам за колегите от ПП–ДБ“, подчерта Борисов.

„Днес имаме коалиция на пудела. Сега може отново да отворят каналите, да върнат шефа на „Митниците" и пак да започнат да крадат. Но са подценили народа - имаме избори. Коалицията на пудела ще се радва много малко на грабежа, а след това ще понесе отговорност за всичко”, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски.