При първото гласуване не присъстваха парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС

Парламентът събра кворум от 124 депутати от втори опит на заседанието си в четвъртък. Това стана след 30-минутна почивка, обявена от председателя на Народното събрание Росен Желязков след неуспешна регистрация първия път. Тогава в залата не влязоха групите на ГЕРБ-СДС и ДПС.

Вчера постъпи проект за решение за предсрочно освобождаване на председателя на парламента Росен Желязков, внесен и подписан от депутати от ПП-ДБ и БСП. Правилникът на НС предвижда, че предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано.

ПП-ДБ иска оставката на председателя на парламента Росен Желязков

"Това, което се случи, е, че нямаше кворум. Цялата група на "Възраждане" е с мен и се регистрира. 8 души от ПП-ДБ и шестима от БСП липсваха и провалиха кворума и възможността да се гласува оставката на Желязков", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов след първия опит на НС да събере кворум. 

„Няма нужда човек да е интелектуален титан, за да разбере какво се случи в залата. От ПП-ДБ днес направиха пълен цирк с тежки изявления как ще искат оставката на Желязков и ще показват червен картон на управляващите, сякаш те самите не бяха управляващи. Днес от ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков от дебат и евентуалното приемане на оставката му”, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ” веднага след провала на кворума.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Саня Петкова, БТА