Изтъкват няколко мотива

Дни преди финала на 49-ото Народно събрание от ПП-ДБ внесоха искане за предсрочно освобождаване на председателя на парламента Росен Желязков, съобщиха от формацията.

Според коалицията, председателят на парламента злоупотребява с власт и правомощия, и работи в интерес на политическия блок ГЕРБ-ДПС.

ПП-ДБ решава дали да поиска оставката на Росен Желязков

Като мотив те посочват нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса - Станимир Михайлов. Обвиняват Желязков, че системно злоупотребява с правото по парламентарния правилник и има нарушения при провеждане на парламентарния контрол.

В Пазарджик съпредседателят на ПП Асен Василев обясни, че искането за оставката е подписано, освен от депутати от ПП-ДБ, и от народни представители от „БСП за България“.

Другият съпредседател – Кирил Петков обясни, че искането Росен Желязков да бъде освободен като председател на парламента е затова, че той бил злоупотребил със своето служебно положение. „При казуса с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), където имаше оттеглена оставка, човекът беше в зала и дори не му се даде възможността да обясни, че си е оттеглил оставката. Цялостно показваме „червен картон“ на ГЕРБ за работата в последните три месеца", каза Петков.

Той обясни, че подписите са събрани от „Продължаваме промяната“ и от БСП. „Ние знаем, че и „Възраждане“ имат такава инициатива, но внасянето на подписите с нашия документ включва само „Продължаваме промяната“ и БСП. В пленарната зала ще се види коя партия как ще гласува, каза Петков и обясни, че искането ще се гледа утре.

БСП иска оставката на Росен Желязков, ограничавал гласа на опозицията

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase